KRIMINAL NA SAMOM VRHU

Polančec pozvao Sanadera kao svjedoka

04.06.2010 u 08:14

Bionic
Reading

Večernji list piše da je pritvoreni potpredsjednik Vlade Damir Polančec pozvao kao svjedoka bivšeg premijera Ivu Sanadera koji bi trebao svjedočiti i pred obranom šestorice menadžera uhićenih u sklopu istrage o milijunskim malverzacijama Podravkinim dionicama

Odvjetnici osumnjičenih ovih su se dana složili o konačnom broju svojih svjedoka te je sastavljen popis od 56 prilično zvučnih imena. Ispitivanja bi trebala započeti u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore za desetak dana.

Očekuje se da će ta ispitivanja trajati do polovice srpnja te se poslije ljetne stanke nastavljaju u rujnu, kada bi se pred odvjetnicima obrane, na samom kraju saslušanja, trebao pojaviti i Ivo Sanader.

Bivši je premijer pozvan kao svjedok jer njegovo ime, doznaje Večernji list, u svome iskazu navodi prvoosumnjičeni Darko Marinac, nekadašnji šef Podravkine uprave.

Marinac je, piše Večernjak, iznoseći svoju obranu tijekom istrage tvrdio da je u telefonskom razgovoru, nakon što se operacija Spice prilično zahuktala, obavijestio tadašnjeg predsjednika Vlade Ivu Sanadera o situaciji u Podravki te da joj prijeti neprijateljsko preuzimanje.

Na popisu i Maček, Prka, Luković, Vedriš

Isti dan kada bi se pred odvjetnicima trebao pojaviti Ivo Sanader pozvan je i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Obrana osumnjičenih podravkaša kani predložiti USKOK-u saslušanje i svojih svjedoka. Uz bivšeg premijera, pozvan je i šef HSS-a Josip Friščić te gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić.

Među svjedocima su i bankari Božo Prka, Franjo Luković, Igor Čičak te Čedo Maletić. Treba biti saslušano bivše i sadašnje vodstvo Podravke te su zbog toga pozvani Mladen Vedriš, Miroslav Vitković, Ksenija Horvat, Darko Tipurić,Lidija Kljajić, Marin Pucar, Milan Artuković, Goran Gazivoda, Goran Markulin, Dragan Habdija, Dijana Jendrašinkin...

Na popisu svjedoka je i varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković, prvi direktor tvrtke Fima Ami, koji je svoje spoznaje o transakcijama između Podravke i Merrill Lyncha iznio i pred istražiteljima USKOK-a.