LOŠE VRIJEME ZA PRODAJU

Polančec 'izgubio' milijun na dionicama Podravke

25.09.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Kad bi danas prodavao dionice Podravke koje je stekao još u vrijeme kada je bio član Uprave te kompanije, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec zaradio bi oko milijun kuna

Damir Polančec trenutno ima 3.750 dionica, a taj je podatak (koji je, inače, uredno naveo u svojoj imovinskoj kartici) ponovo aktualiziran u medijima, koji se posljednjih tjedana intenzivno bave nizom afera u i oko Podravke.

Cijena jedne Podravkine dionice kojom se trenutno trguje na Zagrebačkoj burzi trenutno se kreće između 265 i 280 kuna. Iako je za običan puk milijun kuna, koliko trenutno vrijedi Polančecov paket dionica, itekako velik novac, zapravo bi potpredsjednik Vlade danas zaradio upola manje nego da ih je, recimo, odlučio prodavati prije dvije godine.

Pad Podravkinih dionica

Cijena Podravkinih dionica se tijekom posljednjih godina strmoglavila i dijeli sličnu sudbinu ostalih dionica na Zagrebačkoj burzi. No, zbog burnih afera i cijelog niza institucija koje trenutno češljaju Podravku – od Državnog odvjetništva do policije, Hanfe i tajnih službi – kompanijina je dionica dodatno pala, bez obzira na ukupnu situaciju koja vlada na tržištu kapitala.

Dionica Podravke je u travnju 2007. godine iznosila više od 600 kuna, a nakon tog razdoblja kreće pad. Prije dvije godine su Polančecove dionice tako preračunate u kune vrijedile više od dva milijuna kuna.

Damir Polančec je, podsjetimo, u Upravu Podravke ušao 2000. godine i automatski je prema menadžerskom ugovoru dobio i pravo na opcijsku kupnju dionica.

To konkretno znači da menadžer može kupiti dionice kompanije u određenom roku i po cijeni koja je točno ugovorena (riječ je obično o prosječnoj cijeni po kojoj se te godine trgovalo na burzi).

Polančec stalno povećava udio

Od samog Damira Polančeca nismo uspjeli doznati je li svake godine, tijekom petogodišnjeg mandata u Upravi Podravke, iskoristio opcijske ugovore na kupnju Podravkinih dionica. Ni iz Podravke nam nisu htjeli dati precizne podatke o tome kako je dionicama Podravke od 2000. do 2005. godine bio nagrađivan Polančec. Neslužbeno doznajemo da je navodno imao mogućnost kupnje po osam tisuća dionica godišnje.

Ipak, nešto se službeno ipak uspijeva doznati iz Polančecove imovinske kartice. Kada je ušao u Vladu, Polančec je 2005. godine u imovnskoj kartici prijavio da posjeduje 2.285 dionica Podravke.

Zatim je 2007. naveo da do kraja te godine ima još uvijek pravo iskoristiti mogućnost kupnje dionica. Prema aktualnim podacima, odnosno imovinskoj kartici za 2008. godinu, vidi se da je to pravo iskoristio te da posjeduje 3.750 dionica.