HOĆE LI SE KAMPANJA VODITI U SUDNICI?

Polančec i Sanader ucjenama mrse planove HDZ-u

15.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Premda još ne znamo datum parlamentarnih izbora, znamo da će kampanja krenuti u ranu ili kasnu jesen. U isto to vrijeme, na Županijskom sudu u Zagrebu Polančecov odvjetnik Nobilo rešetat će visokopozicionirane svjedoke provokativnim pitanjima - možda čak i premijerku Kosor. Hoće li to značiti i potop HDZ-a?

Postupak protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i visokopozicioniranog HDZ-ovca Damira Polančeca mogao bi dodatno uzburkati predizbornu kampanju. Naime, prema riječima odvjetnika Zdravka Šestaka Mate Matića, u jesen će obrana na klupu za svjedoke zvati vrh HDZ-a. Kako na sudu moraju govoriti samo istinu, svjedočenja bi mogla biti pogubna za HDZ.

Sudac Siniša Pleše do sada je odobrio pozivanje predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika vlade Ratka Mačeka i predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljube Jurčića na klupu za svjedoke. O ostalim svjedocima koje je tražila obrana odlučivat će se tijekom rasprave - dakle, najesen.

Obrana, naime, traži da o svojim saznanjima progovore premijerka Jadranka Kosor, član predsjedništva HDZ-a Ivan Jarnjak,
bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar gospodarstva Đuro Popijač, HDZ-ov zastupnik Boris Kunst, predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković i bivši šef HDZ-a i Vlade Ivo Sanader. Sudac je odluku o njihovom pozivanju na klupu za svjedoke odgodio za tijek rasprave.

'Sudac je predvidio da će se rasprava održavati do 14. srpnja tri dana u tjednu. Obrana će tražiti da se postupak uspori u lipnju jer ne možemo raditi drugi posao. Moramo naći nekakav kompromis jer svi mi imamo i druge slučajeve osim Podravke', rekao je odvjetnik Mate Matić koji kaže da se svjedoci poput Kosor, Jarnjaka i Sanadera definitivno neće pozivati prije izborne kampanje.

Matić kaže da danas sve utječe na kampanju te će tako i svjedočenja vrha HDZ-a (ako se dogode) zasigurno utjecati na HDZ. Ipak, smatra da će Sanader, koji se upravo sada odlučio vratiti u Hrvatsku, 'biti taj koji će odrediti političke prednosti ili nedostatke'. Naime, ako se vrati u Hrvatsku krajem lipnja ili početkom srpnja, kako je najavio, postupak protiv Sanadera mogao bi i započeti upravo najesen.

'To bi bio jedini razlog zašto bi HDZ htio da izbori budu u ranu jesen', rekao je politolog Ivan Rimac komentirajući usput i informacije (koje HDZ već demantirao) da bi izbori mogli biti sredinom listopada.

'Uobičajena je praksa da ljudi i iz zatvora komuniciraju s medijima, pa kad se Sanader vrati, postoji mogućnost da to pomuti kampanju. Koliko će pravosudni procesi imati utjecaja na kampanju, vidjet ćemo. Sudeći prema slučaju Damira Polančeca, presudnu ulogu imat će odvjetnik Nobilo', kaže Rimac i dodaje da događanja na sudu neće potopiti HDZ jer su kampanje ionako uvijek prljave, pa će se i  eventualne manipulacije na sudovima samo utopiti u tu prljavštinu.

Politički analitičar Višeslav Raos u svemu vidi samo Sanaderovu i Polančecovu očajničku taktiku obrane: 'Svakako da će iskoristiti sve što mogu, i sad vjerojatno govor: Ako ne mogu dokazati da sam nevin, onda ću dokazati da nisam jedini kriv.' Raos kaže da u svojim sudskim postupcima Sanader i Polančec vide jak potencijal za ucjenu HDZ-a i tako pokušavaju utjecati na istragu ili suđenje.

Ipak, za osvajanje mjesta u parlamentu bit će potrebno koncentrirati se na goruća gospodarska pitanja - upozorava Raos i kaže da je biračima već dosta da se vladajući hvale svojom 'hrabrošću' da očiste vlastite redove.

'Nakon Facebook prosvjeda i dugih pregovora s Europskom unijom, građani sada u kampanji puno više očekuju. A što se tiče Sanadera i njegove taktike da ucijeni vrh HDZ-a - vidjet ćemo koliko će mu to uspjeti', kaže Raos.

Politolog Branko Caratan kaže da će sudski procesi zasigurno naštetiti HDZ-u, 'premda je javnost već zasićena informacijama o korupciji i otuđivanju državne imovine'. 'Puno jači eventualni potop HDZ-a vidim u ekonomskoj situaciji i problemima kao što su nezaposlenost i negativan gospodarski rast. Afere su samo dodatak svemu tome', kaže Caratan.

Pretpostavka je, naime, da Sanader i Polančec za predizborno vrijeme čuvaju svoja najmoćnija oružja za ucjenu HDZ-a, iz čega bi mogle proizaći i najprljavije tajne vladajuće stranke. Dok je Polančec u svemu tome optuženik kojemu se već sudi i kojemu prijete godine zatvora, Sanader je još uvijek predmet istrage, odnosno 'samo' osumnjičenik.