REVIZIJA UTVRDILA

Pola vode u Zagrebu i dalje ne stiže do korisnika! Gradska vodovodna tvrtka izgubila je i 78 milijuna kuna na sudu

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 31.03.2021 20:46
  • Objavljeno 31.03.2021 u 20:46
Pucanje vodovodnih cijevi u Zagrebu nije rijetka pojava

Pucanje vodovodnih cijevi u Zagrebu nije rijetka pojava

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagreb i dalje gubi više od 50 posto vode na putu od crpilišta do krajnjeg korisnika. Naime nalaz Državne revizije o radu zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) za 2019. godinu pokazao je da je gubitak tada iznosio 52,7 posto. Za usporedbu, podaci iz ranijih izvještaja Revizije otkrivaju da je gubitak u 2017. bio 53,4 posto, godinu prije toga 52,7 posto, a u 2015. godini 51,7 posto. Utvrđeno je i da je ViO izgubio dva sudska spora s HEP Proizvodnjom teška 78 milijuna kuna

Revizija je pak ViO-u dala bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i uvjetno o usklađenosti poslovanja. Razlozi za davanje uvjetnog mišljenja leže u nekoliko stvari, između ostalog u tome da tijekom 2019. ViO nije proveo unutarnju reviziju te da su gubici vode veliki.

Naime, prema Strategiji upravljanja vodama Republike Hrvatske, prihvatljiva vrijednost gubitaka vode je od 15 do 20 posto, a Europska unija prihvatljivima smatra one od 15 do 18 posto. Prema obrazloženju ViO-a, gubici vode uzrokovani su nedostacima u sustavu, kao što su curenje na cjevovodima, priključcima i armaturnim oknima, te su potrebna značajna ulaganja. Također su naveli da su ugovorena četiri projekta kako bi se smanjio gubitak vode.

Nadalje, Revizija je navela da su prema poslovnim knjigama potraživanja od Grada Zagreba koncem 2019. iznosila 26,4 milijuna kuna, a da ViO nema potvrđen izvod otvorenih stavaka od Grada Zagreba te da nije utvrđeno ni stvarno stanje potraživanja. Utvrđeno je i da je prekovremeni rad 82 zaposlenika u 2019. godini trajao duže od 180 sati godišnje, što nije u skladu s odredbama Zakona o radu. Prekovremeni rad odnosio se na poslove rukovatelja rovokopačem, referenata, poslovođa, zaštitara, vozača, ispitivača gubitaka u mreži, skladištara te šefa odjela. Analizirajući potraživanja kupaca, zaključeno je da su ona u 2019. godini bila manja za 84,3 milijuna kuna, odnosno 16,1 posto u odnosu na 2018. godinu.

'Vrijednosno značajnija potraživanja smanjena su zbog izgubljena dva sudska postupka Društva s društvom HEP Proizvodnja d.o.o. u vezi s pročišćavanjem otpadnih voda u iznosu od 78,6 milijuna kuna', stoji u nalazu Revizije. Detalji sudskog spora nisu navedeni. Pregledavani su i postupci javne nabave pa je tako pregledano 40 ugovora o nabavi robe, radova i usluga u vrijednosti od 355,8 milijuna kuna, a u šest pregledanih ugovora vrijednih 64,4 milijuna utvrđene su nepravilnosti.