BOMBA NA SREĆU ZAKAZALA

Pokušaj terorističkog napada u američkom zrakoplovu

26.12.2009 u 06:47

Bionic
Reading

Putnik iz Nigerije, koji je rekao da je djelovao po uputama Al Kaide, u petak je aktivirao eksplozivnu napravu u neuspjelu pokušaju terorističkog napada u zrakoplovu koji je slijetao u Detroit, u Michiganu, izvijestile su TV mreže u SAD-u

Let 253 Northwest Airlines-a iz Amsterdama s 278 putnika bio je 20 minuta od slijetanja u Detroitu kada je u njemu eksplodiralo nešto poput petarde. Jedan putnik je skočio na drugog putnika i pokušao ga svladati, a ubrzo nakon toga osumnjičeni je doveden do prednjeg reda sjedala sa odsječenim hlačama i opečenim nogama, navodi MSNBC News.
Jedna putnica s leta 253 izjavila je za CNN, da je osumnjičeni vikao i spominjao Afganistan dok su ga trojica stjuarda i putnici pokušali svladati.

Bijela kuća je objavila kako vjeruje da je to bio pokušaj terorističkog napada, te da su ubrzo uvedene strože mjere kontrole u zračnom prometu SAD-a.

Glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton rekao je da je predsjednik Barack Obama, koji Božićne blagdane provodi na Havajima, izviješten o incidentu i da prati stanje.

'Vjerujemo da je da je to bio pokušaj terorističkog napada', rekao je dužnosnik Bijele kuće, izvijestio je američki javni radio NPR.Policijski dužnosnici identificirali su osumnjičenog kao Umar Faruka Abdula Mutalaba.

Jedan policijski dužnosnik je naznačio da je osumnjičeni kazao da je primio upute Al Kaide da aktivira eksploziv u zrakoplovu nad tlom SAD-a.

Jedan visoki američki protuteroristički dužnosnik izjavio je da je putnik planirao dići u zrak Airbus 330, u kojem je bilo 278 putnika i članova posade, ali je eksplozivna naprava zakazala. Dužnosnik je tu izjavu dao za NPR, pod uvjetom da ostane neimenovan.

Osumnjičeni koji je identificiran kao Nigerijac Abdul Mudalad, u petak navečer je podvrgnut ispitivanju, rekao je za NPR kongresnik Peter King, najviši republikanski član Odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma Kongresa.