BORBA PROTIV BANKARA

Pokret 'Zauzmi WS' izgubio pravnu bitku u Londonu

22.02.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Borci protiv bankarske pohlepe izgubili su u srijedu pravnu bitku da zadrže šatorsko naselje pred katedralom Sv. Pavla u Londonu nakon što je prizivni sud odbacio njihovu žalbu, čime je označen kraj njihovog četveromjesečnog prosvjeda

'To nas ne iznenađuje', rekao je Dan Ashman, jedan od prosvjednika nakon izricanja presude i komentirao da su 'vlasti nedodirljive'.

Najavio je da će organizatori ukloniti vrijednu opremu poput računala iz naselja od nekih 150 do 200 šatora, a o ostalome odlučit će sami prosvjednici.

Vlasti u nekim sjevernoameričkim gradovima nasilno su uklonile slična šatorska slična naselja aktivista okupljenih u pokret 'Zauzmi Wall Street', dok je financijsko sjedište Londona čekalo konačnu presudu.

Pokret 'Zauzmi London' dio je međunarodnih prosvjeda protiv bankarske i korporativne moći.

Korporacija London, na čijem su zemljištu postavljeni šatori, obrazlaže da se logor mora ukloniti iz sigurnosnih i higijenskih razloga jer krši pravo na slobodan prolaz i pravo vjernika na ulazak u katedralu.

Korporacija je dobila presudu na nižem sudu koju je u srijedu potvrdio prizivni sud na žalbu prosvjednika.

Područje oko katedrale omiljeno je mjesto turista i očekuje se da će biti masovno okupljalište posjetitelja tijekom Olimpijskih igara u Londonu na ljeto. Velika barokna katedrala jedna je od turističkih meka Londona i mjesto gdje su se 1981. vjenčali princ Charles i princeza Diana.

Prosvjednici su prostor pred katedralom odabrali u listopadu jer im nije bilo dopušteno šatore postaviti pred ciljano londonsko burzovno sjedište u blizini.

Slučaj je bio medijski eksponiran te je izazvao i podjele unutar crkvene zajednice i dva su anglikanska klerika zbog toga podnijela ostavke.

Umjetnici i medijske ličnosti donacijama su pomagali prosvjednike, no dio javnosti kritizirao je pokret nazivajući ga nejasnim jer je mjesto privlačilo i beskućnike i postalo poprište različitih aktivnosti.