mutna kampanja 2022.

Pokrenuta istraga protiv Marine Le Pen

09.07.2024 u 18:59

Bionic
Reading

Pariško tužiteljstvo otvorilo je istragu o financiranju kampanje Marine Le Pen na predsjedničkim izborima 2022., piše Politico

Istraga, koja slijedi nakon preliminarnih izvida, otvorena je prošli tjedan zbog sumnji u pronevjeru, krivotvorenje, prijevaru i sumnje na sporno prihvaćanje zajma, potvrdilo je pariško tužiteljstvo za Politico.

Le Pen je 2022. godine, tada u svom trećem pokušaju da pobijedi na predsjedničkim izborima, dobila 41 posto glasova u drugom krugu, izgubivši od sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona.

Istraga će sada biti proslijeđena sucu. Istraga je uslijedila nakon izvješća Nacionalnog odbora za ispitivanje troškova kampanje (CNCCFP) koji je upozorio pariško tužiteljstvo na nepravilnosti.

'Vrlo sam iznenađen jer su nam troškovi kampanje odobreni u prosincu 2022., a vraćeni u veljači 2023.', rekao je neimenovani dužnosnik iz Nacionalnog okupljanja u razgovoru za AFP.

'Ne znamo o čemu se radi. Saznali smo da je istraga otvorena, kao i svi drugi, na francuskoj televiziji BFMTV jutros', rekao je.

CNCCFP je već uočio nepravilnosti u Le Peninoj predsjedničkoj kampanji 2022., odbivši refundirati novce za plakate koji su bili postavljeni po autobusima, što je protumačeno kao kršenje pravila oglašavanja u predizbornoj kampanji. 

Prema AFP-u, Le Pen je u svoju neuspješnu predsjedničku kampanju 2022. uložila blizu 11.5 milijuna eura. Ovo nije prvi put da se Le Pen suočava s ovakvim problemima jer je niz nepravilnosti identificiran i tijekom njezine predsjedničke kampanje 2017.