POLICIJSKO UBOJSTVO

Neredi u cijeloj Francuskoj: Gore autobusi, leti kamenje i suzavci, stotine privedenih

29.06.2023 u 06:41

Bionic
Reading

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati. Uhićeno je 150 ljudi, a deseci policajaca su ozlijeđeni

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata navečer. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi "Pravda za Nahela" i "Policija ubija" izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u četvrti gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Gerald Darmanin, uhićeno je 150 osoba nakon što je prometna policija ustrijelila 17-godišnjeg mladića.

Policijska upotreba smrtonosne sile u radničkom pariškom predgrađu Nanterre protiv tinejdžera, koji je bio podrijetlom iz Sjeverne Afrike, utjecala je na duboko ukorijenjenu percepciju policijske brutalnosti u etnički raznolikim četvrtima najvećih francuskih gradova.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u srijedu da je mobilizirano 2000 policajaca u pariškoj regiji, a malo prije ponoći na Aveniji Pabla Picassa u Nanterreu prevrnuta vozila gorjela su dok je pirotehnikom pucano na policijske snage.

Dvadesetak općina u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne skupine od manje do stotinjak osoba. U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

Policija je nešto prije 2 sata privela 77 osoba, a u Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora.

Ulični neredi u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim, vjerojatno od zapaljenog kamiona. Napetosti su zabilježene i u drugim regijama diljem zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

Predsjednik Emmanuel Macron sazvao je krizni sastanak vlade za četvrtak, priopćio je njegov ured. Na početku sastanka Macron je rekao da je "neopravdano" nasilje koje se već drugi dan za redom proširilo Francuskom nakon što je policajac u predgrađu Pariza ustrijelio 17-godišnjeg dječaka. On je u srijedu rekao da je smrtonosna pucnjava na tinejdžera "neoprostiva".