STO DANA PREDSJEDNICE

'Pojela je dobar čobanac u Afganistanu, ali nije platila porez'

19.05.2015 u 08:05

Bionic
Reading

Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je na predsjedničkim izborima 11. siječnja, a prisegnula 15. veljače. Kako su protekla prva tri mjeseca na dužnosti predsjednice RH te što ih je obilježilo - u emisiji Otvoreno govorili s potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner (HDZ) i Nenad Stazić (SDP) te publicist dr. sc. Vjeran Zuppa i novinar Dražen Ćurić

Nenad Stazić je 100 dana predsjedničkog mandata Kolinde Grabar-Kitarović okarakterizirao kao neizvršavanje predizbornih obećanja, nepoštivanje Ustava i zakona te neslušanje povijesti. 'Nije Ured preselila u Visoku ulicu, nije imenovala savjetnika za gospodarstvo, u Afganistanu je 'pojela dobar čobanac', a pokazala nam je i kako ne platiti porez'. 'U tome je našla idealnog partnera - HDZ. Osim toga, sama je predložila mimohod u Zagrebu, a onda uvukla kandžice', dodao je.

Željko Reiner je kazao kako je predsjednica Grabar-Kitarović pozicionirala Hrvatsku u EU-u. Pritom je nabrojio što sve vlada Zorana Milanovića nije napravila, a obećano je u predizbornoj kampanji. Također je kazao kako je njemu i svim građanima dosta priča 'Drž'te lopova' kojom se prikriva nesposobnost sadašnje vlasti. Dodao je kako je na proteklim izborima SDP bezrezervno podržavao kandidate s pravomoćnim presudama - Željka Sabu i Andra Vlahušića.

'U 100 dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nastavila svoju predizbornu kampanju, obavila nekoliko važnih vizita u Europi i izvan nje te nastavila vizitirati problem', kazao je Vjeran Zuppa. Vrlo suptilnim potezom okarakterizirao je njezine potajne posjete Jasenovcu i Bleiburgu. Odgovarajući Reineru na kritiku današnje Vlade kazao je kako je 'političko licemjerje par exellance, kad slušamo kako nam bivši ministar Ivan Šuker drži lekcije o tome kako je zemlja dovedena u propast'. Dodao je kako tijekom kampanje Grabar-Kitarović nije izrekla ni jednu jedinu riječ o gospodarstvu.

Dražen Ćurić je kazao kako predsjednica mora vršiti pritisak na Vladu. Smatra kako je na gospodarskim pitanjima jako teško dobiti izbore, pa stranke pribjegavaju ideološkim temama. Kazao je kako ni predsjednica ni premijer nisu izašli iz okvira Ustava i pitanje je tko će u njihovoj 'borbi' odnijeti pobjedu. 'Ovakva borba najviše odgovara strankama - SDP-u i HDZ-u, a predsjednica mora biti oprezna', kazao je Ćurić te dodao kako je premijer Milanović - 'sve samo ne osoba s kojom je lako komunicirati'.

U emsiji se vodila žestoka rasprava između Reinera i Stazića o Jasenovcu i Bleiburgu, te o pozivu predsjednice na konzultacije s čelnicima stranaka. U igri je 'premijerova taština ega', 'umatanje u celofan', poručio je Reiner. Stazić je kazao kako je svojim pozivom, kojim izlazi iz okvira Ustava Grabar-Kitarović željela 'isprovocirati premijera' i 'pokazati ga kao osobu koja nije za dijalog'.

Snimku cijele emisije pogledajte ovdje.