NAKON NEUSPJELOG NAPADA

Pojačane mjere sigurnost na letovima za SAD

26.12.2009 u 18:18

Bionic
Reading

Zračne luke i zrakoplovne tvrtke po Europi brzo su u subotu pojačale mjere sigurnosti na letovima za SAD nakon što je jedan napadač pokušao aktivirati eksploziv u zrakoplovu na letu iz Amsterdama za Detroit

Vlasti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Nizozemskoj su postrožile provjere putnika i dodatno ojačale mjere sigurnosti koje su već bile pojačane uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, rekli su dužnosnici.

Mjere su uslijedile nakon službenog zahtjeva američkog ministarstva prometa zračnim lukama u svijetu da pojačaju sigurnost nakon neuspjelog napada 23-godišnjeg Nigerijca na Božić u zrakoplovu Delta Air Linesa.

Britanska grupa BAA koja upravlja zračnim lukama Heathrow i Gatwick priopćila je da su zrakoplovne tvrtke pojačale sigurnost i da putnici trebaju očekivati kašnjenja. 'Putnici koji putuju u Sjedinjene Države trebaju očekivati da će njihove zrakoplovne tvrtke provoditi dodatne sigurnosne provjere prije ukrcaja', rekla je BAA u izjavi.

Potpredsjednik Europske komisije Jacques Barrot je rekao da su europske vlasti u kontaktu sa SAD-om i da će učiniti sve kako bi zračni promet održale sigurnim.

'Ovaj incident još jednom pokazuje da je u borbi protiv terorizma potrebna budnost u svakom trenutku', rekao je.


Uvođenje pojačanih mjera sigurnosti potvrđeno je i u svim ostalim najprometnijim eruopskim zračnim lukama. British Airways je priopćio da će se putnicima ograničiti unošenje ručne prtljage u zrakoplov na jedan komad i napomenuo da se ta mjera odnosi samo na letove za Sjedinjene Države.