KORONA MJERE

Pojačane kontrole po kafićima i šoping centrima, upozoreno 147 građana, HZJZ apelira: Nosite maske i na grobljima

30.10.2021 u 23:10

Bionic
Reading

Unatoč tome što se dnevni broj novih slučajeva zaraze koronavirusom bliži pet tisuća, cijepljenja nema do utorka pod objašnjenjem da je interes slab pa punktovi vikendom ne rade. Istodobno, traje pojačana kontrola provedbe epidemioloških mjera koje su na snazi. Koliko je kazni i upozorenja izdano od ponedjeljka do danas, doznaje Donna Diana Prčić s RTL-a

Uz rado viđene goste koji imaju rezervacije u njegovu restoranu i oni nenajavljeni poput inspekcije su, kaže ugostitelj iz Istre, dobrodošli.

"Kontrola je bila kod nas jednom i mi smo bili u skladu s odredbama, stolovi su nam razdvojeni jedan od drugoga, unutrašnji prostori maske i do sada nije bilo nikakvih problema", rekao je za RTL Ivan Udović, vlasnik restorana u Puli.

Kontrole ne smetaju ni građanima ni turistima.

"Počeli su smanjivati, prestali su paziti, trebali bi malo pregledati što se događa u lokalima i ugostiteljskim objektima", rekao je Alen Ukalović, Pula.

Pojačane su kontrole i u glavnom gradu. Posjet je pao jučer popodne u jednom trgovačkom centru.

"Četiri sata smo prolazili točku po točku. Zanimao ih je kad je posljednji put pročišćena ventilacija u centru. Zanimali ih je imaju li svi ulazi istaknute obavezne obavijesti o obaveznom nošenju maske, imamo li dezinficijense na svakom ulazu, nose li masku djelatnici, kako je ustrojena covid redarska služba i tako", rekao je Marko Župa, voditelj komunikacija trgovačkog centra.

Upravo u ovom tjednu policija je imala više postupanja.

  • +13
Gužva za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Zbog nenošenja maski upozorila je 147 građana, gotovo pet puta više nego prošli tjedan. Isto tako, izdali su i više kazni. Sedam, a prošlog tjedna pet. Što se tiče kršenja odluka Stožera, bilo je 7304 nadzora te je zabilježeno 16 prekršaja. Inspektori civilne zaštite isto tako u akciji - 1702 nadzora, a utvrđeno je devet nepravilnosti.

Već u nedjelju slijede nove akcije koje je uz civilnu zaštitu, ravnateljstvo policije uključena i Porezna uprava.

"To će biti po okupljanjima onima, noćnima, vezano uz događanja, koncerte, vezano uz Noć vještica, sva okupljanja građana. Normalno da ćemo obići i groblja", rekao je Nikola Turkalj, načelnik Sektora inspekcije u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, povodom blagdana Svih svetih navodi da je zbog velikog broja ljudi i nemogućnosti držanja distance, te velike cirkulacije virusa, bez obzira na otvoreni prostor nužno nositi masku.

"Gdje god da krenemo i i dođemo, pogotovo među nepoznate ljude, ne možemo biti sigurni da netko nije upravo u tom trenutku zarazan i da se od njega nećemo zaraziti", rekla je Pavić Šimetin.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ