NAPETO U LONDONU

Pogreb Margaret Thatcher u svjetlu napada u Bostonu

17.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Velika Britanija će se u srijedu sprovodom s vojnim počastima oprostiti od bivše premijerke lady Margaret Thatcher, a na posljednjem ispraćaju očekuje se veliki broj visokih gostiju na čelu s kraljicom Elizabetom. Hrvatsku će predstavljati prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić


Margaret Thatcher preminula je 8. travnja u 87-oj godini života, a prema njezinoj želji nije organiziran državni pokop. Također prema njezinoj želji, oružane snage igrat će ključnu ulogu u ceremoniji. Lijes s tijelom bivše premijerke proći Londonom sve do katedrale Sv. Pavla, uz pratnju vojnih snaga.

Londonska policija priznala je da postoji 'mogućnost demonstracija'. Nakon jučerašnjih eksplozija u Bostonu, bivši britanski ministar unutarnjih poslova John Reid pozvao je sve koji će danas prosvjedovati zbog političkog nasljeđa Margaret Thatcher da se drže zakona kako bi omogućili policiji da se koncentrira na potencijalne terorističke prijetnje. Pogreb će osiguravati više od 4.000 policajaca, .

Visoki političari i strani dužnosnici u 9 sati počet će zauzimati svoja mjesta u katedrali, koja može primiti 2.300 ljudi, a na kraju će ući članovi obitelji Thatcher te u 10.45 sati kraljica Elizabeta sa suprugom, princom Philipom. Pogledajte kako će se procesija kretati ulicama Londona.


Unuci lady Thatcher, Michael i Amanda, položit će jastuke s odlikovanjima svoje bake. Amanda Thatcher i britanski premijer David Cameron pročitat će dva pasusa iz Biblije, a tijekom ceremonije svirat će djela britanskih autora, prema želji Margaret Thatcher.

Nakon svečanog ispraćaja, uslijedit će privatni pokop, a obitelj lady Thatcher zamolila je da ljudi umjesto vijenaca novac doniraju bolnici Royal Hospital Chelsea.

Na ispraćaj jedine britanske premijerke pozvani su visoki predstavnici više od 200 država, teritorija i međunarodnih organizacija. Među onima koji su potvrdili dolazak su i bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, talijanski premijer Mario Monti, poljski premijer Donald Tusk te brojni drugi.

Uz političare bit će i drugih zanimljivih osoba, među ostalima, glumica Joan Collins te pjevačica Shirley Bassey