VARNESA SMOLČIĆ ZAGREPČANKA GODINE

Pogledajte tko je sve dobio nagrade Grada Zagreba

29.04.2014 u 19:28

Bionic
Reading

Na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, 18 zaslužnih pojedinaca te tvrtki i institucija dobit će nagrade, među kojima će nagrada Zagrepčanka godine biti dodijeljena dr. sc. Vernesi Smolčić, docentici na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

To je danas jednoglasno odlučio Odbora za javna priznanja Gradske skupštine.

Dr. Vernesa Smolčić bavi se istraživanjima na području astrofizike i prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća, namijenjana istraživačima početnicima.

Nagrade Grada Zagreba dobili su - Ivan Blažičko, novinar i komentator; prof. dr. Mario Cifrek s Fakulteta elektrotehnike i računarstva; prof. dr. Ante Čović, redoviti profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu; dr. Tomislav Domazet-Lošo za izvanredne znanstvene rezultate u biološkim znanostima.

Fra Bonaventura Duda, franjevac - svećenik dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za životno djelo.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i Arhitektonski ured 'Dva arhitekta', tandem arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

Nagradu Grada Zagreba dobila je i Giga Gračan, književna prevoditeljica; Ervin Jahić, pjesnik, književni kritičar, urednik i antologičar te zagrebačka Klinička bolnica "Sveti Duh" tvrtka Končar - Energetski transformatori d.o.o.; Elizabeta Kukić, glumica Gradskoga satiričkog kazališta Kerempuh; te prof. dr. Boris Labar, sportski dužnosnik i izvanredni profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Nagradu Grada Zagreba dobila je i Blaženka Milić, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te Otvorena televizija Zagreb d.d. (OTV) u povodu 25 godina djelovanja, koja prelaskom na digitalno emitiranje signala mijenja ime programa u Jabuka TV i postaje regionalni televizijski nakladnik.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i prof. dr. Miroslav Samaržija, specijalist pulmolog, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Nagradu Grada Zagreba dobio je i Ante Kostelić za izvanredne sportske rezultate velikoga skijaškog trenera te posthumno Aleksander Laslo, za sustavan rad, istraživanja i prezentaciju moderne arhitektonske baštine i urbane kulture Zagreba te njezino ravnopravno uključivanje u europski kulturni kontekst.