HODOGRAM DO NOVIH IZBORA

Pogledajte tko će zamijeniti Tomaševića ako podnese ostavku na mjesto župana

05.01.2018 u 16:01

Bionic
Reading

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević najvjerojatnije će podnijeti ostavku na tu funkciju. Provjerili smo što to znači za županiju te tko će njome upravljati nakon njegova odlaska

Na današnjem je sastanku, doznao je izvor tportala blizak vrhu HDZ-a, Tomašević načelno pristao da u 'razumnom, ali i kratkom roku' podnese ostavku na funkciju župana Požeško-slavonske županije. Konačnu odluku treba donijeti vrlo brzo.

Ako Tomašević to doista učini, doznajemo iz HDZ-a, protiv njega neće se pokrenuti disciplinski postupak pred Visokim sudom časti HDZ-a, odnosno neće ga izbaciti iz stranke.

Ako požeško-slavonski župan protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica zbog obiteljskog nasilja podnese ostavku, procedura je sljedeća: pročelnik upravnog tijela Požeško-slavonske županije mora u roku od osam dana o tome izvijestiti Vladu.

>>> Podignuta optužnica protiv Tomaševića: 'Hvatao je suprugu za vrat i pljuskao'

Kada župan podnese ostavku prije isteka polovice mandata (dvije godine), kao što je to u Tomaševićevu slučaju, raspisuju se prijevremeni izbori i to u roku od 90 dana.

  • +6
Alojz Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U tom periodu županiju vodi dožupan koji je sa županom izabran na izborima. U konkretnom slučaju riječ je o donedavnom šefu županijske organizacije HSS-a Željku Jakopoviću koji je u petak odlukom šefa stranke Kreše Beljaka izbačen iz HSS-a.

Naime Beljaku je prekipjelo jer je Jakopović otvoreno podržao Tomaševića iako je protiv njega podignuta optužnica.

  • +12
Alojz Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Dusan Mirkovic/PIXSELL