REZULTATI anketE

Pogledajte što čitatelji tportala misle o davanju prednosti braniteljima pri zapošljavanju

25.05.2018 u 22:03

Bionic
Reading

Nakon što se u četvrtak podigla prašina oko upute ministrice znanosti Blaženke Divjak o zapošljavanju nezaposlenih branitelja na mjestima ravnatelja škola i učeničkih domova, tportal je odlučio pitati svoje čitatelje misle li da nezaposleni branitelji trebaju imati prednost pri zapošljavanju na ta mjesta

Iako su u Ministarstvu znanosti, prema priznanju ministrice, donekle krivo shvatili tumačenje koje im je došlo iz Ministarstva branitelja, činjenica ostaje da se nezaposlenim braniteljima daje prednost koju dosad nisu imali. Naime, dosad nisu imali prednost pri zapošljavanju na rukovodeća mjesta, a tu su prednost imali prilikom zapošljavanja na 'nižim' funkcijama.

>>> Novi nastavak sage o braniteljima ravnateljima: Divjak je sve krivo shvatila?

Ta mogućnost unesena je u Zakon o pravima hrvatskih branitelja prije pola godine, no do slanja ministričine upute nitko na to nije reagirao. Ustavnu tužbu najavili su iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja, a nezadovoljstvo su izrazili mnogi ravnatelji, među njima i neki s braniteljskim statusom, koji će prema novom zakonu biti u nepovoljnom položaju ako se na natječaj za njihovo radno mjesto javi neki nezaposleni branitelj. Naravno, pod uvjetom da ispunjava uvjete natječaja.

Negativna je reakcija bila i na političkoj sceni te su saborski zastupnici, mahom i sami branitelji, žestoko napali odredbu o povlaštenom položaju za nezaposlene branitelje.

>>> Ravnatelji šokirani favoriziranjem branitelja: Ovo je diskriminacija, idemo na Ustavni sud!

Takvo davanje prednosti nezaposlenim braniteljima nije naišlo na odobravanje ni kod čitatelja tportala. Tako od 1750 njih koji su glasali u našoj anketi čak 87,5 posto smatra da nezaposleni branitelji ne bi trebali imati prednost pri zapošljavanju, dok se u korist branitelja izjasnilo njih tek 11,6 posto, a 0,9 nije sigurno u odgovor.