anketa tportala

Pitamo vas: Trebaju li branitelji imati prednost pri zapošljavanju?

24.05.2018 u 14:39

Bionic
Reading

Pravu buru digla je u četvrtak navečer vijest da će nezaposleni branitelji imati prednost prilikom zapošljavanja na mjestima ravnatelja škola i učeničkih domova, nakon što je ministrica znanosti Blaženka Divjak poslala takvu uputu školama i domovima

Riječ je bila, kako je sama ministrica pojasnila u petak, o uputi koja je samo pojašnjavala provođenje Zakona o braniteljima, a ne o odluci njezina ministarstva. Iz zakona, dakle, proizlazi da će nezaposleni branitelji, ali i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci te članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja, imati prednost pri zapošljavanju na ravnateljsku poziciju u školama i učeničkim domovima, naravno ako ispunjavaju propisane uvjete za taj posao.

Osim što postavljaju pitanje davanja novih prava braniteljima 23 godine nakon završetka Domovinskog rata, kritičari ove mjere ukazuju da je dodatni apsurd u cijeloj situaciji to da na taj način posao može izgubiti i neki aktualni ravnatelj koji je ujedno branitelj ako mu se kao protukandidat pojavi neki nezaposleni suborac jer će, s obzirom na svoju nezaposlenost, imati prednost.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da u odredbama tog zakona ne vidi ništa sporno.

'Ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja, osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost', rekao je Medved.

>>> Medved otkrio koliko će se više novca do 2025. izdvojiti za branitelje

Također je naglasio i kako je izmjena u odnosu na bivši zakon u tome što se sada omogućava pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja već najavljuju tužbu Ustavnom sudu. 'Ovim dopisom nezaposleni je branitelj s iskustvom rada u školi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru. Ostali su obespravljeni, uključujući postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni', rekla je Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.