'SVE JE PO ZAKONU'

Ljutite reakcije na branitelje ravnatelje, Predrag Matić: Sramota, ovo nisu radili ni partizani!

24.05.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Iz Sabora stižu reakcije zastupnika na upute koje je školama poslalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, iz kojih proizlazi kako nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja. Šef HSS-a Krešo Beljak najavio je zbog toga i jednu protestnu gestu

HSS-ov šef Krešo Beljak kazao je kako je Zakon o braniteljima nakaradan. 'Živimo u državi u kojoj se stvorila kasta ljudi koji misle da imaju veća prava od ostalih. I sam sam hrvatski branitelj i ozbiljno razmišljam o tome da poderem braniteljsku iskaznicu i odreknem se svih prava koja proizlaze iz svih zakona. Mislim da se 1991. godine nitko nije borio za nekakve povlastice, nego da bismo se obranili od velikosrpske agresije, a svi oni koji traže veća prava od ostalih građana jednostavno su ratni profiteri', poručio je Beljak novinarima u Saboru.

'Branitelji s kojima ja komuniciram i s kojima sam bio na bojištu jednako razmišljaju, a 90 posto hrvatskih branitelja nije ni u kakvim udrugama. Sve te udruge koje predstavljaju braniteljsku populaciju sliče mi na inicijativu Željke Markić, gdje se ona predstavlja kao udruga koja predstavlja narod. Tako ni branitelji ne stoje ni iza jedne udruge, a to odgovorno tvrdim kao hrvatski branitelj. Većina branitelja ne želi koristiti nikakve povlastice, nego se groze od same pomisli da bi bili dio skupina koje se predstavljaju kao predstavnici branitelja', smatra Beljak.

S druge strane, HDZ-ova Vesna Bedeković kaže kako ministrica Divjak samo poštuje Zakon o braniteljima. Napomenula je da i branitelji koji imaju prednost moraju imati ispunjene uvjete - završen fakultet i osam godina iskustva na nastavničkim pozicijama.

SDP-ov Predrag Matić upozorava da je slična odredba o prednosti pri zapošljavanju postojala i ranije, ali se nije odnosila na rukovodeće položaje. 'To je jedan od šatoraških zahtjeva, uveden u novi zakon iz studenog prošle godine, i sada država ima velikih problema. Ministrica je dala blagoslov za taj zakon, a sada se čudi iako je sudjelovala u njegovoj izradi, pa sada treba vaditi kestenje iz vatre. Ravnatelji škola su s pravom zabrinuti jer imamo 20-ak tisuća nezaposlenih branitelja i mogli bi preuzeti sve funkcije. Pozivam njih 150 da dođu i u Sabor, također bi trebali imati prednost. Za rukovodeće funkcije braniteljski status ne može davati prednost, ni partizani nisu baš od 40-ih do 90-ih na taj način funkcionirali, a mi itekako dobro prepisujemo zakone od njih, čak smo ih nadmašili u mnogim stvarima. Ovo je još jedan potez koji ide na sramotu hrvatskim braniteljima, većini ni krivima ni dužnima', poručuje Matić.

Ovakav naputak je nedopustiv, poručuje GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

'Ne možete stavljati skupinu građana Republike Hrvatske u drugu kategoriju. Jednako tako, to nije dobro za branitelje i oni ne trebaju ni na koji način biti povlašteni ni stavljeni u posebnu kategoriju jer će, s druge strane, izazvati revolt drugih građana koji pitaju 'zašto?'. Pitanje je dokle sve to može ići i to nije dobro. Apsolutno trebamo uvažavati branitelje i omogućiti im sve što treba, ali kada napravite korak previše, onda je to korak u provaliju. Ovo je korak previše za resornu ministricu i pitanje je gdje je kraj. Možda bi i pri imenovanju ministara branitelji trebali imati prednost?', poručuje Anka Mrak Taritaš.

'U raspravi o Zakonu o braniteljima molili smo vladajuće da se urazume jer sada ne znamo gdje je kraj, možda premijer Plenković treba biti branitelj. U svojoj najužoj obitelji imam branitelje, ali ne vidim tu agresivnost i potrebu isticanja braniteljskog statusa kao kod udruga koje tvrde da predstavljaju branitelje. Upozoravali smo da je taj zakon teret za državu i da njime otvaramo Pandorinu kutiju, a vladajući su to napravili da imaju stabilno biračko tijelo i sigurnost izlaska na izbore', kazala je šefica GLAS-a.

SDP-ov Franko Vidović cijeli Zakon o braniteljima nazvao je duboko diskriminatornim. 'On uzrokuje nove nepravde u cijelom društvu. Što se tiče samog naputka, on je društveno neprihvatljiv i zakonski vrlo upitan. A moralno je nepošten prema cijelom društvu. Mislim da ministrica Divjak ne može reći da ne nosi odgovornost, ona itekako nosi odgovornost jer je u postupku donošenja zakona on išao na odobrenje i u njeno ministarstvo. Što se tad nije bunila?', upitao je Vidović.

‘Ovo je još jedan korak prema stvaranju vojne kaste. Čak se ne uzimaju u obzir i svi branitelji. Ovaj naputak je čak diskriminatoran i prema samim braniteljima jer branitelj koji radi nema prednost, a onaj koji ne radi ima prednost. Dakle to je potpuno pogrešno’, poručio je Vidović za tportal.

  • +23
Krešo Beljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministricu Divjak pohvalio je pak HDZ-ov Josip Đakić, inače šef HVIDRA-e. 'Sada su se pobunili oni koji su do sada uživali na rukovodećim radnim mjestima. Nije bilo braniteljske populacije i zakonskih pretpostavki koje bi omogućavale djeci poginulih hrvatskih branitelja, a i samim braniteljima koji su se do sada usavršavali i došli do stručnih studija, da se jave i da ostvare tu prednost. Zakon je jasan i mislim da je ministrica za svaku pohvalu, jedna od rijetkih koja je naputkom upozorila sve one koji odlučuju da branitelji i djeca poginulih, zatočenih i nestalih imaju prednost. Mislim da neće biti previše tih koji su zainteresirani i koji ostvaruju pretpostavke stručnosti u tome, no određeni broj će se sigurno pojaviti na natječajima. Danas smo svjedoci toga da se u puno državnih tvrtki, županijskih i gradskih ustanova Zakon o hrvatskim braniteljima nije poštivao. Pozdravljam ovakav naputak ministrice i mislim da je jako dobar. Ne mora nitko strahovati, stručnost prije svega, ali i status djeteta poginulog branitelja mora se poštovati', rekao je Đakić.

Podsjetimo, MZOS izdao je naputak školama da pri zapošljavanju ravnatelja prednost imaju, između ostalog, nezaposleni branitelji.

Osim branitelja, Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji pravo prednosti pri imenovanju na neku od 1300 rukovodećih pozicija u školama daje i djeci stradalih i nestalih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ratnim dragovoljcima i članovima uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Kako piše Jutarnji.hr, ako se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz ovih kategorija, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati nebranitelji. Nezaposleni branitelj ima čak prednost i pred zaposlenim braniteljem koji već radi u školi, a koja je raspisala natječaj, zbog takve formulacije.