ZBOG ZAPOŠLJAVANJA BRANITELJA

Divjak zatražila hitan sastanak pravnih službi: Žao mi je zbog nastale situacije

24.05.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon burnih reakcija na naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja, od kojeg se ogradilo i ministarstvo branitelja, stigla je i reakcija resorne ministrice Blaženke Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zbog 'nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja', doznajemo, zatražila je hitan sastanak na razini pravnih službi Ministarstva obrazovanja i Ministarstva branitelja oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja.

'Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije', poručila je Divjak.

Podsjetimo, jutros je burne reakcije izazvao naputak MZOS-a prema kojem bi prednost u zapošljavanju na mjesta ravnatelja imali nezaposleni branitelji. Osim branitelja, Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji pravo prednosti pri imenovanja na neku od 1300 rukovodećih pozicija u školama daje i djeci stradalih i nestalih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ratnim dragovoljcima i članovima uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Ako se, prema naputku, na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz ovih kategorija, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati nebranitelji. Nezaposleni branitelj ima čak prednost i pred zaposlenim braniteljem koji već radi u školi koja je raspisala natječaj zbog takve formulacije.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No, poslijepodne je reagiralo i Ministarstvo branitelja koje je poručilo da je MZOS krivo istumačio Zakon o braniteljima. ''Važno je napomenuti kako gore citirani tekst iz Upute ne proizlazi iz očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja. Naime, iz očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja jasno proizlazi da se postupci vezani za imenovanje na tzv. mandatne funkcije trebaju provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, odnosno da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i druge osobe iz članka 102. stavka 1. Zakona imaju pravo prednosti samo pod jednakim uvjetima. Dakle u natječajni postupak ulaze svi kandidati koji ispunjavanju uvjete iz natječaja, a osoba iz članka 102. stavka 1. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ima prednost pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta u odnosu na ostale kandidate samo ako je prilikom natječajnog postupka ostvarila jednak broj bodova/glasova kao najbolji kandidat', pojasnili su, između ostalog, u Ministarstvu branitelja.