KONAČNO BIJELI ZG GRAD

Pogledajte snijegom prekriveni Zagreb: Nema gužvi, ralice u pogonu!

04.01.2016 u 14:33

  • +15

Snježni Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Fotovizita tportala po ulicama Zagreba pokazala je da nema gužve – zahvaljujući tome što je ovo tzv. skijaški tjedan, u kojem su mnogi Zagrepčani napustili grad – ralice rade svoj posao, a bjelina debelog snijega osim muka stvara i jedinstvene slike koje podsjećaju na onu staru legendu o 'belom Zagrebu gradu'

Zagreb se danas probudio u debelom temperaturnom minusu, a potom je ponovno počeo padati jak snijeg. Potpomognuti sjevernim vjetrom, hladnoća i snijeg boravak na otvorenom čine još neugodnijim. Iako su zagrebačke prometnice bile počišćene 'do crnog', tj. do asfalta, snijeg se odmah počeo primati za kolnik i, koliko god je stvarao poteškoće u vožnji, vratio je idiličnu atmosferu na gradske ulice: sve je ponovno postalo bijelo.

Grad Zagreb je jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj u kojima su već u nedjelju ujutro glavne prometnice bile čiste. Da Zagreb ima visoke standarde u čišćenju snijega, vidjeli su vozači koji su išli izvan grada. Točno se moglo raspoznati gdje završava grad: neke državne ceste, pa i autoceste, bile su loše očišćene ili uopće nisu – npr. prema Slavoniji.

No danas sve ispočetka: ralice su ponovno na terenu, poteškoća u prometu ima dosta jer mnogi vozači nemaju odgovarajuću opremu, a u ovim uvjetima i s najboljom opremom teško je voziti. U Zagrebu poseban problem imaju vozači na brdskim autobusnim linijama. Sretna okolnost je međutim ta da je snijeg pao u tjednu koji je ionako poznat kao 'hrvatski skijaški tjedan', dakle većina Zagrepčana je ionako na skijalištima diljem Europe, još uvijek traju i školski praznici, pa je i na prometnicama znatno manje vozila.

Naravno, za svu onu djecu koja nisu otišla na skijanje na mondena skijališta ovo je kao svojevrsna nagrada: imaju savršen snijeg u vlastitom gradu. Zato su i sva gradska sanjkališta i skijališta, prava i improvizirana, u punoj upotrebi.