OKUPACIJA BRODA

Pogledajte 'samoubilačku' akciju Greenpeacea

24.04.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Šestero aktivista Greenpeacea ukrcalo se u srijedu kod australskog Velikog koraljnog grebena na brod što prevozi ugljen za Južnu Koreju, prosvjedujući protiv širenja australske industrije ugljena i njezina utjecaja na to mjesto uvršteno na popis Svjetske baštine

Zaštitari okoliša ističu da Velikom koraljnom grebenu, popularnoj turističkoj destinaciji koja Australiji donosi 6,1 milijardu dolara prihoda godišnje, prijeti jaružanje, sedimentacija i brodski transport ugljena.

UNESCO će u lipnju odlučiti hoće li greben uvrstiti na popis ugrožene svjetske baštine.

Brod MV Meister prevozi ugljen iz Abbot Pointa, luke u sjevernoj državi Queensland koja se nalazi na širem području Koraljnog grebena, a u trenutku upada aktivista bio je u australskim teritorijalnim vodama Koraljnoga mora na putu za Donghae u Južnoj Koreji.

Aktivisti su do njega doplovili brzim čamcima sa svoga zapovjednog broda Raibow Warrior i kapetanu uručili pismo u kojem objašnjavaju razloge 'miroljubive okupacije'.

'Obični ljudi morat će se usprotiviti širenju izvoza ugljena i to je ono što danas radi Greenpeace', rekla je Georgina Woods iz te međunarodne ekološke organizacije.

Australska udruga za ugljen, koja zastupa interese cijele industrije, ocijenila je akciju aktivista opasnom i neodgovornom.

Ugljen je druga najveća australska sirovina s rastom izvoza od 50 posto u posljednjih deset godina i zaradom od 60 milijardi dolara samo u razdoblju od 2011. do 2012.