PLJUŠTALE UVREDE

Pogledajte obračun branitelja i antiratnih prosvjednika

04.08.2016 u 19:55

Bionic
Reading

Kao i ranijih godina pred obljetnicu Oluje u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića antiratne udruge su željele održati prosvjed protiv veličanja 'Oluje', ali je to spriječila policija. Kako javlja N1.info, prosvjednici su izloženi brutalnim uvredama branitelja koji su se okupili u kontraakciji na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati, javlja N1.info.

Mirovni aktivisti smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom 'Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede' kulminacija već poznate 'prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih'.

RTL Autor: RTL

U priopćenju Centar ističe da 'obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva'. Zato, navodi se, 'možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja'.

Iz MUP-a su udrugama poručili da nisu u stanju osigurati prosvjed koji bi, kako su naveli, bio štetan za javni red i mir, javlja reporterka N1 televizije Mirela Bačić.

Dvadesetk prosvjednika iz udruga došlo je na Trg, kako bi mirno, bez ikakvog govora, izrazilo svoju prosvjedu notu zbog neodržavanja najavljenog prosvjeda. No, to su načule neke braniteljske udruge, čijih je stotinjak članova došlo na središnji zagrebački trg kako bi, očito, spriječili održavanje protesne akcije.


Okupljeni branitelji prosvjednicima su uzvikivali: 'Četnici!', 'Marš iz Hrvatske!', 'Zašto smo se mi borili?', 'Cigani! Cigani!'.

Situacija je jedno vrijeme bila napeta, javlja n1.info, pa je kordon policije morao čuvati prosvjednike kako ne bi došlo do incidenta s braniteljima.