velika analiza

Među gradonačelnicima koji su briljirali na izborima jedan je neprikosnovena zvijezda

06.07.2020 u 16:46

Bionic
Reading

Od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret

Po rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u naredne četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati niti jednu gradonačelnicu, pokazuje analiza portala gradonačelnik.hr.

Gledajući rezultate izbora, od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret.

Stari/novi gradonačelnici – zastupnici su Stjepan Kovač iz Čakovca, Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Dražen Barišić iz Velike Gorice, Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a po broju osvojenih glasova najpopularniji su Ivan Penava iz Vukovara, Krešo Beljak, Dario Hrebak iz Bjelovara, Siniša Jenkač iz Novog Marofa i Mišel Jakšić iz Koprivnice.

Najviše gradonačelnika, po troje, u Sabor ulazi u petoj i sedmoj izbornoj jedinici. Iz pete izborne jedinice u Sabor ulazi Darko Puljašić (Požega), Vinko Grgić, kojemu je to drugi mandat za redom te Ivan Penava (Vukovar) koji je sa osvojenih 12.606 glasova najveća zvijezda među gradonačelnicima.

Iz sedme izborne jedinice u Sabor ponovo ulaze Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a novi zastupnik iz gradonačelničkih redova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje. Sva trojica su i na ovim izborima potvrdili popularnost u svojim gradovima i svaki od njih je u svom gradu osvojio uvjerljivo najviše glasova od svih kandidata sa svih lista.

U drugoj izbornoj jedinici od gradonačelnika rezultatom su ulazak u Sabor izborili Dario Hrebak iz Bjelovara koji je osvojio 6.214 glasova u čitavoj izbornoj jedinici, i tako se plasirao među najpopularnije gradonačelnike na ovim izborima. Da radi dobar posao u Bjelovaru pokazuje rezultat od 3.322 glasova u samom gradu, odnosno čak 57,29 posto ukupnih glasova.

Vrlo sličnu situaciju u ovoj jedinici ima i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je s treće pozicije na listi Restart koalicije rezultatom izborio drugo mjesto, a kad se gledaju rezultati u samoj Koprivnici, odnio je uvjerljivu pobjedu sa osvojenih 58,14 posto glasova (2.788).

U trećoj izbornoj jedinici svoj drugi mandat u Saboru osigurao je Stjepan Kovač iz Čakovca te super popularni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji sa 14. pozicije na HDZ-ovoj isti u Sabor ulazi kao trećeplasirani na listi, sa osvojenih 11.71 posto (5.275 glasova).

Dvoje gradonačelnika, po rezultatima glasova, ulazi u Sabor i iz najjužnije, desete izborne jedinice. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s pete pozicije na listi brojem glasova se pozicionirao kao drugi najpopularniji HDZ-ov ‘adut’ u svojoj jedinici, a kad gledamo glasove samih Dubrovčana, Franković je osvojio uvjerljivu većinu. Drugi HDZ-ov gradonačelnik koji iz desete izborne jedinice ide u Sabor je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

U šestoj izbornoj jedinici još jedan mandat u Saboru izborio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Iako  je, po izbornom rezultatu, u Sabor ušlo 13, broj gradonačelnika/zastupnika mogao bi biti i nešto veći jer će ih nekoliko vjerojatno ‘upasti’ naknadno, nakon formiranja Vlade, kad se s lista ‘maknu’ ministri, državni tajnici, kao i župani, svi oni čija je dužnost nespojiva sa zastupničkom.

Gledajući poredak na listama, očekujemo tako da će u Sabor ući i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk u prvoj izbornoj jedinici te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u četvrtoj. Gradonačelnik Otoka Josip Šarić ima šansu u Saboru ući nakon što se isprazni mjesto nekog od ministara, a gledajući po ostvarenom rezultatu Šarić itekako zaslužuje ulazak u Sabor jer se sa 11. pozicije na listi brojem glasova plasirao na peto mjesto.

Najpopularniji gradonačelnici po broju osvojenih glasova:

 Ivan Penava 12.606

 Krešo Beljak 6.514

 Dario Hrebak 6.214

 Siniša Jenkač 5.275

 Mišel Jakšić 4.620

 Dario Zurovec 4.606

 Mato Franković 3.897

 Darko Puljašić 3.311

 Kristina Ikić Baniček 3.301

 Ivan Budalić 3.042