RESTART SOCIJALDEMOKRATA

Bernardić: Neću se više kandidirati za predsjednika, do novih izbora šef stranke će biti Komadina. Računajte na nas!

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 12:47
  • Objavljeno 06.07.2020 u 10:39
Bionic
Reading

'U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti i Predsjedništvo je donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo ispisati u najkraćem roku. Neću se kandidirati za predsjednika, a vršitelj dužnosti predsjednika bit će Zlatko Komadina', rekao je Davor Bernardić nakon sjednice Predsjedništva SDP-a. Bio je to očekivan potez nakon teškog poraza Restarta na jučerašnjim parlamentarnim izborima, gdje su socijaldemokrati u koaliciji s HSS-om, HSU-om, GLAS-om, IDS-om, Snagom i PGS-om, ukupno osvojili samo 41 mandat

'Uveli smo obvezu rodnog pariteta u sva tijela stranke. Napravili smo novi demokratski iskorak za koji vjerujem da će zaživjeti u hrvatskoj demokraciji', kazao je Bernardić.

Odgovarajući na pitanje tko je kriv za poraz, kazao je da je 'predsjednik uvijek najodgovorniji, prvi na čelu kolone'. Dodao je da nikoga ne okrivljuje i preuzima odgovornost.

'Nikoga ne krivim. Građani Hrvatske su izabrali, napravili su dobro, odlučivali su o budućnosti naše zemlje. Računajte na nas', dodao je.

Čar života

Najavio je da će doći na konstituiranje Sabora. Ipak, nije odgovorio hoće li aktivirati osvojeni saborski mandat. Na pitanje hoće li se povući iz politike rekao je da je život čudesno nepredvidiv, te da kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

'Život je fenomenalno nepredvidiv. U tome je čar života. Nitko ne zna što će biti sutra. Sigurno neću ostati na čelu SDP-a. Ostat ću odvjetnik istine, borac protiv nepravde i dalje ću upozoravati na korupciju u hrvatskom društvu', kazao je Bernardić.

Nikome nije ništa zamjerio, kazao je odgovarajući na pitanje je li sinoć bilo teških riječi.

  • +11
Izjava Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Kao drugovi, možemo si sve reći. Mi smo u tome dostojanstveni, a da to ne bude cipelarenje', rekao je Bernardić komentirajući jučerašnje čarke unutar SDP-a oko preuzimanja odgovornosti.

Iako je bilo očekivanja da će ostavku ponuditi još sinoć, Bernardić je tada poručio tek da ne bježi od odgovornosti za poraz i najavio da će se o njegovoj ostavci razgovarati u ponedjeljak.

Neposredno prije početka jutrošnje sjednice Predsjedništva oglasio se na Facebooku, zahvaljujući još jednom svima koji su glasali za Restart koaliciju te čestitajući HDZ-u i Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi.

Hvala svima koji ste preuzeli odgovornost i izašli na birališta. Hvala svima koji ste dali povjerenje RESTART koaliciji....

Objavljuje Davor BernardićPonedjeljak, 6. srpnja 2020.

Sinoć je pak najavio da će se o podnošenju njegove odgovornosti razgovarati, ali 'SDP i Hrvatska idu dalje'.

'Idemo dalje naslikati i dovršiti Račanovu sliku Hrvatske koju nam je ostavio u amanet', kazao je Bernardić.

Uoči sjednice, SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan rekla je da ona zna što bi napravila da je na mjestu Bernardića, dok je Arsen Bauk na pitanje treba li promijeniti predsjednika stranke odgovorio da je korektno da predsjednik sam kaže što će napraviti. Podsjetio je, međutim, da je bivši šef stranke Zoran Milanović dan nakon poraza na parlamentarnim izborima 2016. godine dao ostavku.

Ivo Jelušić zatražio je novi Restart za SDP. 'Moramo shvatiti da smo u problemu i napraviti novi početak', kazao je Jelušić.

  • +3
Zagreb: Davor Bernardić izjavio da je spreman otići s čela SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal