KRVAVA PROCESIJA

Pogledajte kako šijiti slave Ašuru

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.11.2012 15:02
  • Objavljeno 26.11.2012 u 13:26
Ašura, šijitski blagdan

Ašura, šijitski blagdan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ašura je vrhunac oplakivanja smrti imama Huseina, Muhamedovog unuka. Šijitski vjernici u Iraku i drugim muslimanskim zemljama sudjeluju u procesijama i udaraju se dlanovima u prsa i lancima po leđima kao znak veličanja boli i žrtve njihovog spasitelja imama. Neki hodočasnici se čak i bičuju i izrezuju po licu jer su opsjednuti krivnjom zbog toga što je imam poginuo da bi spasio cijeli narod

Inače, šijiti su muslimanska manjinska skupina u odnosu na sunite kojih ima 90 posto u svijetu. Političko-vjerski raskol muslimana dogodio se zbog pitanja Muhamedova nasljednika. Šijiti vjeruju da je Muhamed sam izabrao nasljednika, kalifa Aliju, nakon čije smrti vladavina treba prelaziti na njegove potomke.

Imama Huseina, nasljednika Alije i Muhamedova unuka, šijiti štuju kao mučenika jer je poginuo u borbi 680. godine u Kerbali, drugom svetom gradu u Iraku. Prema njihovom vjerovanju, imam Husein je svojom smrću otkupio grijehe čovječanstva. S druge strane, suniti priznaju četiri nasljednika birana među suradnicima Muhameda i ne priznaju Aliju.

Pogledajte kako šijiti obilježavaju svoj najveći blagdan, Ašuru

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!