mjere za pomoć

Pogledajte kako se čak i najbogatije zemlje diljem Europe bore protiv poskupljenja plina, a što se sve sprema u Hrvatskoj

04.02.2022 u 08:25

Bionic
Reading

Cijene plina podivljale su ove ogrijevne sezone, a pravi udar poskupljenja u Hrvatskoj se očekuje tek od 1. travnja kad će poskupjeti plin za građane. Diljem Europe nije ništa bolja situacija zbog čega donosimo pregled mjera po zemljama

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je kako će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena plina i struje biti predstavljen idućih tjedana, a očekuje da opskrbljivači plinom sa smanjenjem stope PDV-a automatski smanje i cijenu, jer će u suprotnom država reagirati alatima koji su joj na raspolaganju.

"Naš paket će se odnositi na sve energente i tim paketom će biti obuhvaćeni i struja i plin", istaknuo je. Naveo je da je struja kao energent u znatno široj uporabi diljem Hrvatske i zbog toga, promišljajući prije svega u kontekstu segmenta kućanstava, drže da i država treba podnijeti svoj dio tereta pa i državno poduzeće.

Austrija

Austrijska vlada najavila je krajem siječnja novčanu pomoć kućanstvima i suspendirala paušal za zelenu struju u ovoj godini, procijenivši vrijednost mjera na 1,7 milijardi eura.

Belgija

Belgijska vlada priopćila je početkom veljače da će smanjiti porez na dodanu vrijednost na električnu energiju u sklopu paketa mjera zaštite potrošača od rastućih cijena energije.

Britanija

Britanski energetski regulator objavio je u četvrtak da će zbog rekordno visokih cijena plina u svijetu podići reguliranu cijenu energije za najširu kategoriju kućanstva od 1. travnja za 54 posto.

Kako bi ublažila udar, vlada je paralelno predstavila paket mjera koji uključuje 200 funti popusta na račune za struju za sva kućanstva, s rokom povrata od pet godina, te 150 funti popusta na prirez za oko 80 posto kućanstava u Engleskoj.

Bugarska

Bugarska vlada zamrznula je regulirane cijene struje i grijanja za kućanstva do kraja ožujka.

  • +4
Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Češka

Donji dom češkog parlamenta usvojio je vladin prijedlog zakona kojim se kućanstvima olakšava stjecanje prava na socijalnu pomoć za stanovanje, što bi trebalo pomoći najranjivijima na skok cijena energije.

Francuska

Francuska se obvezala ograničiti rast reguliranih cijena struje na četiri posto kroz nalog vlade elektroenergetskoj kompaniji EDF, u 80-postotnom državnom vlasništvu, da konkurenciji prodaje jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama.

Njemačka

Njemačka vlada priopćila je kako bi ove godine mogla ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije u računima za struju kako bi ublažila pritisak rastućih troškova energije na milijune kućanstava.

Grčka

Grčka je najavila povećanje minimalne plaće za dva posto i smanjenje poreza na imovinu za daljnjih 13 posto kako bi pomogla kućanstvima koja se bore sa sve većom inflacijom i višim troškovima energije, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Italija

Talijanska vlada potrošila je od srpnja više od osam milijardi eura kako bi obuzdala poskupljenje struje za kućanstva.

Prošlog mjeseca Rim je najavio još jedan paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, ciljajući na smanjivanje ogromnih računa za energiju i pomoć tvrtkama u prevladavanju najnovijeg vala zaraze koronavirusom.

Novo poskupljenje goriva dočekalo vozače na benzinskim postajama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nizozemska

Nizozemska je smanjila poreze na energiju za osam milijuna kućanstava.

Norveška

Norveška je u prosincu subvencionirala račune za struju kućanstvima, pokrivši nešto više od polovine iznosa iznad određenog praga. Potom je povećala taj udio na 80 posto u razdoblju od siječnja do ožujka.

Poljska

Poljska je najavila smanjenje poreza na energiju, benzin i osnovne prehrambene artikle i novčanu pomoć kućanstvima.

Španjolska

Španjolska je smanjila nekoliko poreza kako bi snizila iznose na računima do kraja 2021. godine. U prosincu odlučila je produljiti mjeru do svibnja 2022.

Ograničila je i rast reguliranih cijena plina, ali je ipak odustala od preuzimanja oko 2,6 milijardi eura ekstraprofita koji su energetske tvrtke, kako je tvrdila, nepošteno zaradile u cjenovnoj krizi.

Švedska

Švedska će kućanstvima najteže pogođenima rastom cijena struje isplatiti kompenzaciju, a vlada će za te mjere izdvojiti šest milijardi švedskih kruna (661 milijun dolara).

Europska komisija

Zemlje EU-a najvećim dijelom samostalno kreiraju svoju energetsku politiku, a prema propisima EU-a smiju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitile potrošače od većih troškova.

EK je u listopadu objavila popis mjera koje članice EU-a smiju uvesti, ne kršeći propise o tržišnom natjecanju, uključujući pomoć siromašnijim kućanstvima, financiranje obnove koja smanjuje potrošnju energije i izuzimanje ugroženih kućanstava od viših poreza na energiju.