JERONIM TOMAS

Šef zagrebačke Plinare potvrdio: Moguće je da cijena plina za kućanstva poraste do 70 posto

30.01.2022 u 23:43

Bionic
Reading

Poduzetnici, ustanove, bolnice, crkve... svi su oni već dobili višestruko veće račune za plin. A što čeka građane? O tome je za RTL govorio Jeronim Tomas, direktor Gradske plinare Zagreb - Opskrba

Na pitanje RTL-ovog reportera Marka Šiklića zašto je došlo do tako velikih razlika u cijenama Tomas je odgovorio da su to prije svega geopolitički razlozi, no i zbog covid krize došlo je do povećanja potražnje za energentima. To se nije moglo prevenirati.

Dosad je na ispostavljene račune u sektoru poduzetništva zaprimljeno između šest i sedam posto prigovora. U ovom trenutku traju pregovori između resornog ministarstva, isto tako predstavnika vlasnika oko iznalaženja najboljeg rješenja za sve strane, kaže Tomas za RTL, dodajući da o pregovorima ovise i računi za siječanj, međutim ti računi bit će i do 30 posto manji nego što je to bilo u prosincu - zbog pada cijena na burzama.

Što očekuje kućanstva od 1. travnja?

'To ovisi i o aktivnostima Vlade, i to je regulirana djelatnost. Što se tiče količina, njih imamo, što se tiče cijena – one će rasti zbog rasta cijena, ali ne u značajnoj mjeri kao kod poduzetnika.'

Neki energetičari govore da bi cijena plina za kućanstva mogla porasti do 70 posto - što kaže Tomas?

'Moguće je, da. To je realno povećanje. Cijena plina raste znatno više.'

  • +2
Zagreb je proteklog tjedna bio pod snijegom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Preporučuje li onda ljudima da prijeđu na neki drugi energent? 'Definitivno plin.' Kako ga plaćati onda?

'Nadam se da to neće potrajati, ali vidjet ćemo što će se događati. Nitko to nije mogao očekivati, to je nešto što će se definitivno mijenjati u budućnosti', poručio je Tomas za RTL.