resorni ministar

Ćorić umiruje građane: Neće se nitko smrznuti zbog novih cijena plina. Novine i portali se nabacuju brojkama, to je neozbiljno

02.02.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija 'A sada Vlada'. Cijena plina top je tema posljednjih dana, a najavljuje se i moguće poskupljenje struje

Računi za plin za gospodarstvo, poduzetnike, ugostitelje, pučke kuhinje, bolnice veći su i do 400 posto u glavnom gradu.

'Taj problem se prije svega nije trebao dogoditi da se reagiralo na vrijeme. Rješenje problema vidi se u postupanju Gradske plinare Zagreb. Svi oni koji su ušli u tu situaciju moraju potražiti i pravno rješenje tog problema, a da sam na mjestu poduzetnika, ne bih išao u drugom smjeru. Pomiriti se s jednostranim aneksiranjem nema smisla', rekao je ministar HRT-u.

Pravne momente između Gradske plinare i potencijalnih tužitelja ne bi komentirao, dodajući da se vode razgovori između Gradske plinare i HEP-a, s njihovim dijelom za plin. 'Vidjet ćemo kako to završiti, potrebna je dobra volja oba dionika', dodaje ministar gospodarstva i održivog razvoja Ćorić, ističući da se vode razgovori.

Mnogi se pitaju hoće li građanima, primjerice u bolnicama, zbog računa za plin biti onemogućene druge usluge. 'Nismo došli do izvanrednog stanja, svi ti koji se to pitaju banaliziraju cijelu situaciju. Ministarstvo zdravlja će reagirati, bolnice će u okviru svojih proračuna iznaći sredstva da se plate računi. Ovo nisu situacije u kojima treba dodatno širiti paniku, bolnice će i dalje funkcionirati. Situacija nas je sve iznenadila, ali nam je otvorila perspektivu da se ovakve stvari ne smiju događati', dodaje.

Kakve će biti cijene plina i struje od 1. travnja, upitan je ministar: 'Građani se neće 'smrznuti' zbog novih cijena. Najveći dio ove ogrjevne sezone građani nisu osjetili nikakvo poskupljenje ni plina ni struje. Činimo sve da korekcija od 1. travnja bude ispodprosječna u odnosu na druge članice EU-a, a koje su osjetile povećanje još prošle godine. Manevar je u segmentu struje veći nego u segmentu plina, poskupljenje će biti nešto blaže. Ne izlazimo s konkretnim brojkama, a to je da će cijene od 1. travnja ovisiti o tome što će se događati u iduća dva mjeseca. Ne mogu izlaziti s paušalnim ocjenama.'

Ćorić dodaje da su stranice novina i internetskih portala pune priča o poskupljenju i koliko će ono iznositi, ali da to uvelike ovisi o onome što će se događati na tržištu plina.

'Svako nabacivanje brojkama bilo koga zapravo je nepotrebno i neozbiljno. Neće poskupjeti plin ni pet puta ni 100 posto. Cijenu plina regulira HERA i tako štitimo kućanstva od pretjeranog rasta. Porast ne možemo izbjeći, bit će značajan u odnosu na trenutnu cijenu. U ovo vrijeme prošle godine cijena plina na tržištu bila je višestruko manja. Pričekajmo još mjesec dana pa ćemo biti pametniji. Tržište to diktira, ne mi', ističe.

Na upit hoće li poskupjeti barem 50 posto, Ćorić također nije htio odgovoriti. 'Kao država spremni smo značajno se odreći dijela prihoda od distribucije plina, konkretno vezano uz PDV. Paket mjera koji slažem bit će dijelom orijentiran na socijalno ugrožene skupine građana.'