prijateljski posjet

Pogledajte impresivni brazilski ratni brod koji je uplovio u splitsku luku Lora

31.08.2019 u 17:29

Bionic
Reading

Školski brod "BRASIL“ (U27) Ratne mornarice Savezne Republike Brazil uplovio je u petak navečer u splitsku luku "Lora" vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba", gdje će do 3. rujna boraviti u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) i gradu Splitu, priopćeno je u subotu iz Ministarstva obrane RH

Posjet je u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s brazilskom Ratnom mornaricom.

Tijekom boravka, u ponedjeljak, 2. rujna, vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba" posjetit će zapovjednik broda “BRASIL” kapetan bojnog broda Alexandre Bessa de Oliveira s izaslanstvom. U ime zapovjednika HRM-a, zapovjednika broda primit će zapovjednik Središta za obuku HRM-a "Petar Krešimir IV" kapetan bojnog broda Ivan Vuković sa suradnicima, navode iz MORH-a.

Na radnom sastanku prezentirat će se rad matične postrojbe, a razgovarat će se i o izobrazbi i obuci u ratnim mornaricama dviju zemalja.

Školski brod "BRASIL" namijenjen je za praktičnu obuku kadeta na moru. Dužine je 130,25 metara, širine 13,52 metara i visine jarbola od 30,72 metra.

Posadu broda čini 31 časnik, 228 dočasnika, mornara i civila te 227 kadeta. Plovi brzinom od 15 čvorova. Iako je izgrađen po uzoru na fregate klase Niterói, unutarnji dio broda potpuno je preuređen u cilju prilagodbe obučnim aktivnostima i smještaju velikog broja ljudi.

  • +6
Dolazak ratnog broda brazilske ratne mornarice u splitsku luku Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Projektiran je i izgrađen u brodogradilištu Arsenal da Marinha u Rio de Janeiru. Porinut u rujnu 1983. godine, brod je u sastavu Ratne mornarice Savezne Republike Brazil od kolovoza 1986. godine.

Krstareći morima širom svijeta plovio je i Jadranom te boravio u posjetu Dubrovniku 1987. i Splitu 1988. godine, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.