PODRŽALI ZELENE

Pogledajte Greenpeace u akciji protiv Plomina C

16.04.2013 u 16:54

Bionic
Reading

Greenpeaceov brod 'Artict Sunrise' postavio je danas ispred Plominskoga zaljeva 12-metarski natpis 'Zaustavimo Plomin C', čime je ta organizacija poduprla aktivnosti Zelene akcije, Zelene Istre i labinske Pinete protiv izgradnje Termoelektrane Plomin C na ugljen

U brodicama koje su, pak, isplovile iz Plomina, brod su dočekali aktivisti iz udruga, novinari i fotoreporteri, a brod je nakon toga nakratko uplovio i u Plominski zaljev.

Bernard Ivičić iz Zelene akcije rekao je na konferenciji za novinare u Plominu da se Greenpeace tako izravno uključio u kampanju protiv ekološki i ekonomski štetnog projekta Plomin C.

Projekt Plomina C na ugljen neće nas učiniti energetski neovisnima jer Hrvatska nema izvore ugljena, istaknuo je Ivičić i dodao da bi se izgradnjom te termoelektrane drastično povećao njegov uvoz.

Ocijenio je da je taj projekt ekonomski izrazito neisplativ, da prema ciljevima EU-a do 2020. Hrvatska mora smanjiti emisije stakleničkih plinova za 80 posto, čak do 95 posto, a Plomin C emitirat će više od 2,5 milijuna tona ugljičnoga dioksida na godinu. To znači da Hrvatska neće moći zadovoljiti te ciljeve i da ćemo plaćati penale od više milijuna eura na godinu, što će se odraziti na računima za električnu energiju i plaćat će porezni obveznici, istaknuo je.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknula je da trećina emisija ugljičnoga dioksida u svijetu dolazi iz termoelektrana na ugljen, da su one uzročnici klimatskih promjena i da negativno utječu na zdravlje ljudi.

Rekla je da su udruge na Upravnome sudu pokrenule tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti planiranog zahvata na okoliš te da im je jedan od glavnih argumenata to što planirani projekt ima snagu i energent koji nisu u skladu s prostornim planom Istarske županije. Dodala je da se po valjanome prostornom planu termoelektrana mora koristiti plinom te da maksimalna snaga može biti 125 megavata, a ne 500 megavata, kako želi HEP.

Osim toga, utjecaj termoelektrane na zdravlje ljudi u toj studiji još nije procijenjen pa se nadamo da će sud sve to prepoznati i da ćemo uspjeti mobilizirati širu javnost da nam se pridruži budući da će štete trpjeti cijela Hrvatska, istaknula je.

Predsjednik udruge "Labin art express" Dean Zahtila rekao je novinarima da je ta udruga prva potaknula akcije protiv Plomina C bez provedenog referenduma u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Ako Vlada RH odluči graditi Plomin C na ugljen, pokrenut ćemo tužbu na Međunarodnome sudu za ljudska prava u Strasbourgu i u ime građana Labina tražiti odgovarajuću odštetu, dodao je.

Zoran Tomić iz Greenpeacea Hrvatske u telefonskoj izjavi za Hinu rekao je da se ta organizacija protivi izgradnji svih termoelektrana na ugljen u svijetu jer je riječ o onečišćivačima koji su među najvećima i emitiraju najviše ugljičnoga dioksida, a najveći su uzrok globalnog zatopljenja. Budućnost je u obnovljivim izvorima i Hrvatska bi se trebala pokrenuti u tom smjeru, istaknuo je.

Brod "Arctict Sunrise" koji je od petka u Rijeci u sklopu turneje u kojoj Greenpeace, dok traju pregovori o reformi europske zajedničke ribarske politike, podupire održivo ribarstvo i protivi se prekomjernom ribolovu, posjetilo je više od 2500 ljudi, a danas je isplovio prema Kopru.