ČUVA GA VOJSKA

Pogledajte golemi vir u kojem nestaje jezero

26.06.2015 u 13:30

Bionic
Reading

U jezeru Texoma u Teksasu nedavno se pojavio golemi vir koji je odmah stavljen pod vojnu stražu kako kupači ili izletnici u čamcima ne bi završili u njemu

Snimke vira, objavljene na YouTubeu, izazvale su uzbunu lokalnog stanovništva. No vojni stručnjaci objasnili su da je nastao zato što je američka inženjerija otvorila ustave kako bi spustila povijesno visoke razine jezera i ublažila katastrofalne poplave koje već nekoliko tjedana uzrokuju velike štete u regiji.

'To je slično kao u vašoj kući, kada napunite kadu i potom izvadite čep, razvit će se vir', rekao je asistent menadžera projekta B. J. Parkey.

U početku, kada su ustave tek otvorene, promjer vira bio je čak 2,5 metara, a bio je dovoljno moćan da proguta poveći čamac.

Vojska je stoga osigurala lokaciju, postavila upozorenja i zabranila plivanje i plovidbu.

Unatoč tumačenjima i umirivanjima vojske, snimke golemog vira objavljene na YouTubeu djeluju zastrašujuće i pregledane su na desetke tisuća puta.

U videozapisu vidi se kako se vir okreće suprotno od kazaljki na satu. Vojnici kažu da je to uobičajeno kada se otvore brane za kontrolu poplave. Vojska procjenjuje da bi se razine jezera trebale normalizirati do kraja srpnja.

Texoma je akumulacijsko jezero na Crvenoj rijeci. Ova pritoka Mississippija posljednjih je tjedana nabujala od obilnih proljetnih kiša koje u tom dijelu SAD-a neumorno padaju već mjesecima. Poplave su uzrokovale klizanje tla i štete na brojnim kućama i prometnicama.

Obilne kiše uobičajena su posljedica djelovanja El Niñoa u Teksasu. Stručnjaci najavljuju da bi ovaj klimatski fenomen svoju punu snagu trebao dostići tek u drugom dijelu godine.