SUNCE I MORE

Pogledajte 21 najljepšu plažu Dalmacije!

  • +16

Najljepše plaže Dalmacije

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

Bionic
Reading

Iako su zasad turistički rezultati slabiji nego prošle godine, Hrvatska još uvijek ima što ponuditi. Pokazala je to i Slobodna Dalmacija koja je izabrala 21 najljepšu plažu Dalmacije

SAHARUN, DUGI OTOK

Smještena na sjevernoj strani Dugog otoka, karakteristična po bijelom pijesku i tirkiznome moru, Saharun je najljepša plaža zadarske rivijere i jedna od najljepših divljih plaža na Jadranu. Obožavaju je nautičari koji u širokoj uvali imaju osiguran plutajući vez, a dolazak kopnom moguć je trajektom iz Zadra preko Božave, odnosno brodom ili katamaranom preko Sali. Plaža je duga oko 800 metara, a 250 metara od obale dubina ne prelazi 3,5 metara, što je čini pogodnom za kupače svih uzrasta. Specifičnost su plaže brojne podmorske vrulje zbog kojih je kupanje u biserno čistom moru i za najvećih temperatura posebno osvježenje. Plažu obrubljuje gusta borova šuma, pogodna za bijeg od sunca i objedovanje u malom skrivenom restorančiću.

KRALJIČINA PLAŽA, NIN

Ninska laguna ima više od 8.000 metara pješčanih plaža, a najljepšom se smatra 3,5 kilometara duga Kraljičina plaža. Od kraljevskoga grada Nina udaljena je samo 400 metara pa se do nje može doći iz grada šetnjom uz obalu. Ime je dobila po legendi o supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je voljela uživati u čarima ninske lagune u rijetkim trenucima obiteljskog opuštanja. Atmosfera lagune, pijesak, vegetacija poput parka prirode, šaš, bujna biljna i životinjska staništa, u kombinaciji s metalnosivim masivom Velebita u pozadini, Kraljičinu plažu čine jedinstvenom na našoj obali, kao da niste u Dalmaciji. Stotinjak metara od same plaže nalazi se najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.

DRAŽICA, BIOGRAD

Gradska plaža Dražica udaljena je od centra Biograda pet minuta ugodnom šetnjom zmijolikim lungomarom u hladovini stoljetnih borova. Posuta sitnim šljunkom, proteže se u smjeru istoka nekih 300 metara. Široka na kopnu, čistog mora i bogato opremljena različitim sadržajima, Dražica pruža dovoljno mjesta za kupanje i zabavu svim uzrastima i kategorijama korisnika.

ZATON

Plaža u Zatonu nalazi se unutar istoimenog turističkog naselja u vlasništvu Turisthotela, udaljenog 16 kilometara od centra Zadra, u smjeru Nina. Ako ste gost naselja, pristup plaži je besplatan. Za sve posjetitelje ulaz u naselje se naplaćuje, u predsezoni 100, a u špici 150 kuna po automobilu. Plaža u Zatonu je već čitav niz godina nositeljica Plave zastave, što podrazumijeva visok standard čistoće more, uređenosti, sigurnosti i kvalitete opremljenosti plaže. Sama plaža, pretežito pješčana, smještena je u blagoj uvali, uz koju vijuga uređena pješačka šetnica s tuševima. Prosječna širina plaže je oko 30 metara, što najmlađima i njihovim roditeljima pruža velike mogućnosti za igre na pijesku.

SLANICA, MURTER

Murterska plaža Slanica desetljećima je omiljena destinacija ljetnog odmora i razonode tisuća gostiju koji pohode to pitoreskno mjesto na istoimenom otoku. Iznimna je po mnogo čemu, od prirodnog pijeska do jedinstvenog pogleda na cijeli kornatski arhipelag i najljepši zalazak sunca nadaleko. Gostima koji su smješteni u Murteru najjednostavnije je do nje doći pješice, a ostali mogu i vozilom.

PLAVA PLAŽA, VODICE

Mnogim stihovima opjevana, Plava plaža najomiljenije je kupalište u Vodicama. Pitoma duga uvala, sjena borova i tamarisa, bistro i čisto more, tuševi, dostupnost invalidnim osobama... već šestu su godinu zaredom plaži osigurali Plavu zastavu, a budući da je bogata brojnim sadržajima, posjećena je od jutra do večeri.

ZRĆE, PAG

Jedna od najljepših plaža na otoku Pagu jest daleko poznata plaža Zrće. Smještena u istoimenoj uvali na sjeveroistoku otoka i udaljena 2,5 kilometara od Novalje, Zrće slovi za najatraktivniju i najpopularniju plažu na Jadranu. Zahvaljujući brojnim klubovima − na novaljskoj i kolanskoj strani Zrća − u kojima zabave traju 24 sata te širokoj ponudi sportskih i rekreativnih sadržaja, ali i čistom moru i uređenoj obali, Zrće je plaža namijenjena svim uzrastima. Plaža je karakteristična po bijelim oblucima pravilnih oblika i strmom spuštanju morskoga dna, pa je već nekoliko metara od obale more dosta duboko.

PLAŽA NA SRIMI

Nova plaža na Srimi kod Vodica, na kojoj se odnedavna vijori Plava zastava, izrađena je prema projektu arhitekta Dinka Peračića koji je, uvažavajući prirodne ljepote, minimalno intervenirao u prostoru. Tako je dobivena prekrasna šljunčana plaža u samom središtu mjesta, na korak od kafića, restorana, igrališta za djecu te igrališta za nogomet i košarku. Zbog svoje je organiziranosti i uređenosti, sigurnosti i bogate ponude, lake dostupnosti i povezanosti s mjestom s jedne strane, ali i mirnoće te prilagođenosti djeci s druge strane, idealna obiteljska plaža.

BANJ

Nova šibenska gradska plaža nastala je na mjestu davnoga gradskog Banja, ponijela je njegovo ime, i kad se talog desetljeća crne industrije očistio, izrasla je kao labud iz ružna pačeta i u tili čas postala kultno mjesto grada.
Šibenska plaža Banj jedina je jadranska plaža na kojoj bi kupačima prije ulaska u more trebalo u ruke dati vodonepropusne fotoaparate. Jer, pogled s Banja spektakularan je: to je jedna od najljepših jadranskih i mediteranskih vizura! Iz 'riblje perspektive' i u sinemaskopu kupač gleda: Šibenski most u zapadnom suncu, plovni put s otvorenog prema Krki i Skradinu pokraj Martinske, jedrenjake i jahte na sidru ili na vezu u luci, gleda veslače i optimiste, gajete s mrežama na provi i sandoline dokonih rekreativaca. Gleda veličanstvenu koso rezanu vizuru srednjovjekovnog Šibenika koja se ruši s Tvrđave sv. Mihovila u more, s katedralom sv. Jakova na rubnom dijelu i dolačkim fasadama, poput kakvog starinskog lega složenog u dnu toga bezvremenski lijepog prizora i prostora.

RADUČA, PRIMOŠTEN

Plaža Velika Raduča uređena je još davne 1966., kad je u Primoštenu na poluotoku Raduči izgrađen prvi hotel istog imena. Posljednjih godina plaža Velika Raduča spojila se s plažom Mala Raduča u središtu Primoštena, pa ukupni plažni prostor iznosi 1.600 dužnih metara, površine od čak 16.000 kvadrata. Turisti do plaže uglavnom dolaze pješice, premda se u njezinoj blizini nalazi parkiralište, a dva veća gradska parkirališta udaljena su nekoliko stotina metara.

ZLATNI RAT, BOL

Plaža Zlatni rat nije samo turistički simbol Bol, nego i zaštitni znak hrvatskog turizma. Zbog svoje ljepote i jedinstvenosti, često zauzima naslovnice svjetskih listova, kataloga i brošura. U svim svjetskim relevantnim anketama uvijek zauzima sam vrh. Ona sve više postaje i vrijednosni simbol hrvatskoga turizma.Plaža Zlatni rat se poput jezičca pruža gotovo pola kilometara okomito u more. Ujedno je i prirodni fenomen, jer nigdje na svijetu nema takve plaže koja okomito dira obalu dok njezin vršak stalno mijenja oblik, naginjući se pod utjecajem valova i morskih struja na jednu ili drugu stranu.

VELA PLAŽA I BONJ, HVAR

Vela plaža u Hvaru u uporabi je od 1971., tj. otkada je hotel Amfora počeo s radom. Osim po ljepoti, iznimna je po mnogim nagradama koje je tijekom godina osvojila, zahvaljujući čistoći plaže i mora, dodatnoj ponudi i prilagođenosti raznim profilima gostiju. Nagrade na koje su u Sunčanom Hvaru najviše ponosni su 'Prijatelj okoliša', koju je plaža dobila 2011. godine, a dodijeljena joj je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH te Timesova lista iz 2010., prema kojoj plaža Bonj 'les bains' spada u 10 najatraktivnijih plaža u Europi.

NUGAL, TUČEPI

Tko jednom posjeti plažu Nugal, teško će je zamijeniti nekom drugom. Nalazi se na rubu pošumljenog parka poluotoka Osejava prema Tučepima i do nje se iz grada pješači šumskim putom uz more oko pola sata. Svi kupači kažu: isplati se! Plaža nije uređena i organizirana, ali šarm njezine netaknute prirode nadoknađuje sve nedostajuće sadržaje suvremene civilizacije. Odsjaj visokih okomitih stijena s borovim stablima razlio je zeleno-azurnu boju u more. Bijeli šljunak postao je u Nuglu raj za naturiste, ali i za one u kupaćim kostimima.

OMIŠ

Prilog o najljepšim dalmatinskim plažama omiški bi kraj praktički sam mogao napuniti. Ipak, ima jedna posebna. Velika je, pješčana, najveća na području od Splita do Makarske, a opet nekako podcijenjena. Omišani je, naravno, zovu Velika plaža, no u službenim je knjigama zavedena kao plaža Punta. Nalazi se − gdje toga ima! − u središtu grada, svima pred očima, pa vam, odakle god krenuli, ne treba više od nekoliko minuta da biste do nje stigli. A ispred nje se plićak i plavetnilo izmjenjuju u omjeru koji opisuje lijepa stara dalmatinska riječ − taman.

PUNTA RATA, BRELA

Niska šljunčanih plaža Makarskog primorja, okrunjenih hladom borovine i kristalnim morem, najljepša je na hrvatskoj obali i upravo one čine tu turističku regiju nadasve atraktivnom. Plaža Dugi rat u Brelima, poznatija pod imenom Punta rata, nadaleko je poznata, a u utjecajnom američkom časopisu Forbes proglašena je najljepšom europskom plažom i šestom najljepšom na svijetu. Obluci na njoj prirodno su bijeli i glatki, a plaža nije uništena.

NIKOLINA, BAŠKA VODA

Nikolina u Baškoj Vodi također postaje jednom od prestižnijih plaža pod Biokovom. Nalazi se u samom centru mjesta, a opet je zadržala intimnost za kupače. Na njoj se vihori Plava zastava, što samo po sebi označava različite sadržaje koje mora imati, uključujući i spasilačku službu.

BANJE, DUBROVNIK

Najpoznatija dubrovačka plaža Banje, nadomak povijesne jezgre Dubrovnika, nudi izniman doživljaj sunčanja na šljunčanoj podlozi i kupanja s pogledom na Grad, gradske zidine i otok Lokrum. Uglavnom toplo i čisto more iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Rijetko ćete vidjeti ovu plažu pustu, čak i kad prođe glavni dio kupališne sezone. Do Banja se dolazi pješice ili autobusom javnog gradskog prijevoza, a može i automobilom, iako je parkirno mjesto ljeti gotovo nemoguće pronaći.

ŠUNJ, LOPUD

Jedan od najposjećenijih britanskih portala www.telegraph.co.uk objavio je još 2010. da je pješčana plaža Šunj na Lopudu jedna od najljepših na cijelom Jadranu. Tu laskavu ocjenu Šunj je zaslužio zahvaljujući netaknutoj prirodi romantičnog otoka i prekrasnoj uvali do koje se stiže barkom ili za 10 minuta hoda od središta mjesta kroz 'tunele' guste borove šume. Plaža je duga oko 850 metara, a pličina se proteže čak stotinjak metara daleko od obale te se mora dugo hodati dok se dosegne dubina.

PORAT, BIŠEVO

Pješčana plaža Porat na otoku Biševu, smještena na jugozapadnom dijelu otoka. Ugledni irski magazin The Irish Times ovu je plažu, u reportaži objavljenoj 2011. na duplerici uvrstio među sedam najljepših plaža na svijetu. Skriveni je dragulj, zaklonjena od jakih vjetrova i natkrivena borovom šumom. More u uvali je kristalno čisto i pravi je užitak za plivanje.

BUŽA, DUBROVNIK

Plaža Buža je jedna od najatraktivnijih dubrovačkih plaža. Smještena je podno južnih zidina dubrovačke povijesne jezgre pa je jedini prilaz plaži otvor (dubrovački: buža) i vrata svetoga Stjepana u zidinama do kojih se dolazi uskim gradskim uličicama sa Straduna pa iza dubrovačke katedrale. Plaža je stjenovita s betonskim terasama, i nije za one koji se vole izležavati na ležaljkama, no s nje puca prekrasan pogled na otvoreno more i otok Lokrum, a more je kristalno čisto.

VELIKI ŽALI

Plaža Veliki žali nalazi se tridesetak kilometara zapadno od Dubrovnika, u neposrednoj blizini naselja Brsečine. Smještena odmah ispod Jadranske magistrale. Do plaže se može doći automobilom, a za sve korisnike plaže dostupan je besplatan parking. Plaža je šljunčana, a ime je dobila zahvaljujući krupnom šljunku za koji je u Dalmaciji uvriježen naziv žal. Uz očuvanu prirodu, plaža je prepoznata po čistoći okoliša i mora, a prednost joj je i to što se nalazi na osami.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.