PILOT SKRIVIO NESREĆU?

Poginuo poljski predsjednik Kaczynski!

08.06.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Zrakoplov Tupoljev 154, u kojemu su bili poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria, srušio se pri slijetanju u Smolensku u Rusiji. Pronađeno je tijelo poginulog predsjednika i dvije crne kutije zrakoplova

Poljska tuguje za predsjednikom Kaczynskim i drugim državnim dužnosnicima koji su izgubili život u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći u Rusiji dok su putovali na 70. obljetnicu masakra u Katinskoj šumi gdje su sovjeti ubili tisuće Poljaka. Šef ruskog istražnog povjerenstva Sergej Markin rekao je da su u zrakoplovu bile 132 osobe. Nitko nije preživio.

'Zrakoplov je očešao vrhove drveća, pao je i zatim se zapalio', izjavio je Piotr Pszkowski, glasnogovornik poljskog ministarstva poslova, prenosi AFP.

Poljski dužnosnik, kako prenosi Reuters, rekao je da se nesreća dogodila oko 1,5 kilometara od uzletišta Smolensk u Rusiji. Kako piše Reuters, vrijeme je u tom trenutku bilo maglovito.

U putničkom zrakoplovu ruske proizvodnje Tupoljev Tu-154, osim poljskog predsjednika i njegove supruge, nalazili su se brojni visoki dužnosnici.

Snimka s mjesta nesreće



Poljska u tragediji ostala bez pola državnog vodstva

Kaczynski s Josipovićem na dan inauguracije

Tijelo poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog pronađeno je na mjestu nesreće njegova zrakoplova pokraj Smolenska, kao i dvije crne kutije iz letjelice.

Približavajući se ruskoj zračnoj luci u Smolensku u 10.50 sati, zrakoplov se oko dva kilometra prije cilja srušio u šumu, a jedan od uzroka nesreća mogla bi biti greška pilota, pojasnio je Andrej Jevsejenkov, glasnogovornik mjesnih vlasti u Smolensku.

Nesreću skrivio pilot?

'Pilotu je savjetovano da sleti u Minsku, ali on je ipak odlučio sletjeti u Smolensku', rekao je glasnogovornik Andrej Jevsejenkov, kako prenosi Reuters.

Zrakoplov se srušio u gustoj magli oko 2 kilometra od uzletišta u Smolensku. Približavajući se pisti za slijetanje, zrakoplov TU-154 zahvatio je stabla, srušio se i zapalio.

Zrakoplov se srušio u trenutku četvrtog pokušaja slijetanja, priopćio je Interfax.

'Neposredno prije izlaska zrakoplova iz područja bjeloruske odgovornosti, ruske su nas kolege zamolile da obavijestimo posadu zrakoplova o lošim vremenskim uvjetima slijetanja u Smolensku', rekao je neimenovani izvor iz bjeloruskih zrakoplovnih vlasti za Interfax.

'Bjeloruska kontrola leta prenijela je informaciju zrakoplovu Tu-154, ali su poljski piloti odlučili nastaviti let prema Smolensku', dodao je.

Ruski su istražitelji priopćili da se ispituju mogući uzroci nesreće, od loših vremenskih uvjeta, ljudskog faktora i tehničkih problema.