ZADAR

Poduzetnik oštetio vjerovnike za 11 milijuna kuna, pomogao mu stečajni upravitelj

27.11.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Zadarska policija osumnjičila je stečajnog upravitelja da je u zamjenu za neznatnu naknadu predao u posjed nekretnine vlasniku tvrtki koji je na njihovom najmu ali i izvlačenjem novca iz svoje blokirane tvrtke i pranjem novca oštetio vjerovnike za više od 11 milijuna kuna.

Policija je objavila samo dob 65-godišnjeg stečajnog upravitelja i 47-godišnjeg poduzetnika, a po pisanju lokalnih medija na policijskoj meti našli su se Adrija Dragan Bijelić i Branko Bungur Som.

Tereti ih se za više nedjela gospodarskog kriminaliteta - od pranja novca i zlouporabe povjerenja do krivotvorenja isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Stečajnog upravitelja sumnjiče da je na poticaj vlasnika tvrtke u zamjenu za neznatnu naknadu od 10 tisuća kuna predao u posjed nekretnine tvrtke u stečaju pri čemu je vjerovnicima i trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez struje.

Osumnjičeni vlasnik tvrtke je potom, suprotno ugovoru o zakupu nekretnine dao u podzakup trećim osobama, ostvarivši svojoj tvrtki korist od oko 800 tisuća kuna, izvijestila je u zadarska policija.

Poduzetnika terete i da je radi izbjegavanja ovršnih potraživanja porezne uprave naložio zaposlenicima da dio gotovinskih utržaka njegove blokirane tvrtke uplaćuju na račun neblokirane tvrtke te da nezakonite uplate u banci prikazuju kao njegove pozajmice društvu.

Time je, sumnjaju u policiji i tužiteljstvu, stekao pravo na povrat pozajmice od gotovo tri milijuna kuna, dok su mu drugi dio gotovinskih utržaka, oko 450 tisuća kuna, zaposlenici predali u gotovini na ruke.

Uz to je, znajući da je žiro račun njegove tvrtke blokiran naložio sačinjavanje krivotvorenih ugovora kojima je naplatu potraživanja umjesto prema blokiranoj tvrtki preusmjerio u korist svoje povezane neblokirane tvrtke, čime je vjerovnike oštetio za više od 1,8 milijuna kuna.

Također ga sumnjiče da je cjelokupnu imovinu blokiranog društva vrijednu 2,8 milijuna kuna, koju uz sredstava za rad u ugostiteljskoj i slastičarskoj djelatnosti čini i poslovni prostor u Zadru prenio u vlasništvo svog drugog trgovačkog društva.

Osumnjičeni poduzetnik je, sumnjaju u policiji, blokirano tvrtku i vjerovnike oštetio za više od 11,2 milijuna kuna dok je sebi pribavio korist od 3,4 milijuna, a drugoj tvrtki 5,4 milijuna kuna.

Stečajnog upravitelja terete za zlouporabe položaja i ovlasti kao i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je 47-godišnjak uz kaznenu prijavu zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave te poticanja na ta nedjela priveden pritvorskom nadzorniku zadarske policije.