prestanak poslovanja?

Poduzetnice u Afganistanu strahuju od novih talibanskih ograničenja za žene

10.01.2023 u 18:28

Bionic
Reading

Talibanske vlasti u nekoliko afganistanskih pokrajina naredile su nova ograničenja u zapošljavanju žena, javljaju u utorak afganistanski mediji

Poduzetnice u gradovima Mazar-e-Sharif, Pul-e-Khumri i Kandahar rekle su da su im lokalne talibanske vlasti naredile da prestanu poslovati. 'Član odjela za poroke i vrline došao je i rekao nam da imamo tjedan dana da zatvorimo svoje trgovine i ostanemo sjediti kod kuće', rekla je za TOLOnews vlasnica trgovine u sjevernom Mazar-e-Sharifu.

Suradnja s muškarcima i nepoštivanje uputa o hidžabu navodno su glavni razlozi za ovu odluku. Frizerke u gradu Pul-e-Khumeri ustvrdile su da talibani smatraju njihove poslove buntovnima i protivne šerijatskom zakonu.

Međutim, Akif Mujahjir, glasnogovornik talibanske vjerske policije poznate kao Ministarstvo propagiranja vrlina i sprječavanja poroka, rekao je u utorak za dpa da su ta izvješća neistinita.

  • +13
Život u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Nakon povratka talibana na vlast u kolovozu 2021., tvrdolinijaši su nametnuli stroga ograničenja prava žena na obrazovanje, rad i kretanje. Trenutno žene i djevojke u zemlji ne mogu nastaviti školovanje nakon šestog razreda ili uključiti se u sveučilišno obrazovanje. Zabranjen im je rad u brojnim uredima, uključujući strane organizacije poput Ujedinjenih naroda. Također im nije dopušteno da putuju same na veće udaljenosti.