povijesna tradicija

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana osniva se u Čakovcu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2019 11:04
  • Objavljeno 30.07.2019 u 11:02
Zrinska garda Čakovec

Zrinska garda Čakovec

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest (HIP) bit će utemeljena sa sjedištem u Čakovcu, priopćila je Zrinska garda Čakovec

Garda podsjeća kako je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, 25. srpnja u Čakovcu, prihvaćen zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu. Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekat osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina, naglasila je ministrica Blaženka Divjak prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je, ističe Garda, završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka. Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu 'Nikola IV. Zrinski i njegovo doba' na kojem su sudjelovali izlagači iz pet zemalja - Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Crne Gore.

Sudionici skupa tada su poduprli su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca da se u Čakovcu osnuje 'Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana', koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu napokon će se sustavno valorizirati značenje obitelji Zrinskih i Frankopana a Međimurje i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi. To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana Hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz pručavanje njihove baštine.

Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana, navodi Garda i dodaje kako će tome doprinjeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!