BURNO GRADSKO VIJEĆE SPLITA

Podrug: Ministar Ostojić želi nasilje na Paradi!

06.06.2012 u 10:26

Bionic
Reading

'Ministar Ranko Ostojić provodi nasilje i dovodi u ružnu poziciju velik broj poštenih djelatnika MUP-a. Nema pravo određivati mjesto održavanja gay parade i zato će snositi političku i kaznenu odgovornost!' kazao je HČSP-ovac Luka Podrug i izazvao buru na sjednici Gradskog vijeća Splita. Premda su se sastali kako bi raspravljali o Hajduku, splitski vijećnici potrošili su gotovo sat vremena na otvorenu svađu oko subotnje Parade ponosa

Podrug je otvorio temu tražeći da Gradsko vijeće 'podrži legitimnu odluku Grada o održavanju Parade na Prokurativama', potom da 'izrazi prosvjed protiv nelegalnih i nelegitimnih odluka ministra Ostojića', ali i da, eto, pozove građane na mirno i dostojanstveno ponašanje u subotu. 'S Grada Splita treba skinuti odgovornost za izgrede koje ovaj ministar očito priželjkuje', kazao je Podrug pa izazvao splitske SDP-ovce koji su stali u obranu svoga ministra.

'Ministar je odgovoran za sigurnost svakog građanina, a ovo što gospodin Podrug radi je dolijevanje ulja na vatru', kazao je Marin Jurjević, dok su njegove kolege pokušavale objasniti da osiguravanje javnog skupa nije isto što i dodjela gradskih površina za manifestaciju. Prvo radi policija, drugo je u nadležnosti Grada. Nije išlo, Podrugov prijedlog o 'osudi nelegalnih i nelegitimnih poteza ministra Ostojića' usvojen je uz potporu Kerumovih i HDZ-ovih vijećnika.

'Zaista je tužno da na ovaj način počinje sjednica o važnoj temi poput Hajduka, ovo je jedna vrsta nasilja koje se provodi kako bi se u drugi plan stavili problemi u klubu. Grad Split nije zaslužio da se neki njegovi vijećnici ovako ponašaju', kazao je Jurjević nakon što je navodno iznervirane SDP-ovce izveo iz vijećnice. Ubrzo su se vratili, pa predložili svoj prijedlog zaključaka, dakako bez spominjanja Ostojića – pa su i oni usvojeni.

'Gradsko vijeće poziva građane na mirno i dostojanstveno ponašanje u subotu, da pokažemo da je Split otvoren, civiliziran i demokratski grad koji nema ništa protiv izražavanja različitosti. Svi gosti su u našem gradu dobrodošli', stoji u tekstu koji su usvojili gotovo svi vijećnici.


Negdje iza 10 konačno je započela rasprava o stanju u Hajduku, koji od Grada Splita traži jamstvo za podizanje kredita od 60 milijuna kuna. Na zahtjev kluba ovaj dio sjednice zatvoren je za javnost, kako se ne bi otkrili podaci koji predstavljaju poslovnu tajnu.