HND UZ IVU LUČIĆA

Podrška novinaru koji štrajka glađu za zaštitu špilje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 15:32
  • Objavljeno 09.06.2009 u 15:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko novinarsko društvo podržalo je svog istaknutog člana Ivu Lučića koji već 13 dana štrajka glađu kako bi se izborio za zaštitu špilje Vjetrenice u BiH. Ipak, kolegu Lučića su pozvali da štrajk glađu zamijeni nekim manje opasnim i štetnim načinom borbe za zaštitu okoliša

Lučićevi zahtjevi da se zaštiti špilja Vjetrenica u BiH su utemeljeni na rezultatima znanosti i stručnim razlozima, pa pozivamo vlasti da ih ozbiljno razmotre, poručilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Novinar Ivo Lučić, istraživač i zagovornik špilje Vjetrenice u Hercegovini, na granici Hrvatske i BiH, već 13 dana štrajka glađu zbog sve većih opasnosti po ovaj svjetski prirodni fenomen, kao i zbog odsutnosti reakcije nadležnih.

Vjetrenica obiluje izuzetnom podzemnom faunom, najbrojnijom na svijetu, a karakteristična je, kako joj i samo ime kaže, po hladnom vjetru koji puše kroz nju.

Lučić traži da se spriječi općinske vlasti da devastiraju Vjetrenicu te da se hitno razriješi zakonski položaj špilje i donesu sve potrebne zaštitne mjere.

Uz speleološke, geološke, geomorfološke i biospeleološke udruge iz BiH, Hrvatske i Slovenije, Ivi Lučiću je potporu dalo i Međunarodno društvo za podzemnu biologiju (ISSB/ SiBioS), koje je u nedavnom otvorenom pismu upućenom na mnoštvo adresa u svijetu zatražilo zaštitu teško ugrožene Vjetrenice. ISSB upozorava da bi u protivnom svijet mogao izgubiti jedan od najdragocjenijih dragulja u niski svjetske baštine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!