Izbori su najbolje rješenje

Podolnjak: Željeli smo dovesti premijera u poziciju da podnese ostavku

05.05.2017 u 18:32

Bionic
Reading

U ime Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak je u petak popodne, nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da su prijevremeni parlamentarni izbori najbolje i demokratsko rješenje za aktualnu situaciju te da su željeli dovesti premijera u poziciju da podnese ostavku, čime bi i vlada pala

Prijevremeni parlamentarni izbori najbolje su i demokratsko rješenje za situaciju u kojoj nema stvarne parlamentarne većine demokratski legitimirane niti Vlade u cijelosti odgovorne Hrvatskom saboru. Također, nema nikakvih naznaka da će u skorije vrijeme predsjednik Vlade predložiti četiri ministra Hrvatskom saboru kako bi tako potvrdio da uživa, on i Vlada povjerenje Hrvatskog sabora, a to je temelj funkcioniranja parlamentarnog sustava u RH, kazao je Podolnjak u izjavi novinarima nakon sastanka.

Smatra da parlamentarna većina ne postoji i da bi izbori prije ljetne stanke bili najbolje rješenje za Hrvatsku.

U ovom trenutku naš je sav da takva parlamentarna većina ne postoji, nego da postoji umjetno sakupljena, preslagana umjetna većina od 76 zastupnika koja neće moći funkcionirati u Saboru niti odgovorno donositi zakone i druge odluke. U tom smislu hitni parlamentarni izbori prije ljetne stanke Sabora bili bi najbolje rješenje za Hrvatsku da vratimo mandat građanima koji su nas izabrali i da na temelju novog sastava Sabora nova Vlada dobije demokratski legitimitet, izjavio je Podolnjak upozorivši u Vladi trenutno nedostaju četiri ministra i njihovu važnost. Također je rekao kako ih duboko žalosti činjenica da je, osim Mosta, kako im je kazala Predsjednica, samo još jedna parlamentarna stranka za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. 

Podolnjak je rekao kako su željeli dovesti Vladu i premijera u poziciju da nakon izglasavanja nepovjerenja ministru financija i on (Plenković) podnese ostavku i time bi i Vlada pala. Marko Sladoljev rekao je kako su razriješeni ministri mogli raditi u ostavci do izbora novih te ustvrdio kako je i Predsjednica zbog nedostajućih ministara izrazila zabrinutost, jer bi se birali tek nakon stanke za lokalne izbore, nakon 4. lipnja. Smatramo da to nije dobro i da je to loša poruka, rekao je Sladoljev.