REAKCIJE POLITIČARA

Podolnjak: Za hrvatske političke elite samo mrtav referendum je dobar referendum

17.10.2018 u 16:30

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak, koji je inicijativi Narod odlučuje pomagao u sastavljanju referendumskih pitanja, u srijedu je izjavio u Saboru da je "za hrvatske političke elite samo mrtav referendum dobar referendum, jer ne žele referendume".

"Kada budemo imali detaljnije informacije zašto je četrdesetak tisuća potpisa inicijative Narod odlučuje proglašeno neispravnima, moći ćemo više reći. Očekujem da se pozovu predstavnici referendumskih inicijativa i da ih se informira o svim potpisima koje je Ministarstvo uprave utvrdilo kao nevažeće, kako bi se oni mogli očitovati. To bi trebalo biti prije sjednice Odbora za Ustav", kazao je Podolnjak.

Podolnjak: Svaka promjena težila ograničavanju prava na referendum

Založio se za to da se referendum napokon pravno uredi, kako bi se znalo o čemu se sve može raspisati. Ali, naglašava, svaka promjena koja je dosad predlagana uvijek je težila ograničiti pravo građana na referendum.

"Ti zakoni nisu dosad predlagani kako bi se građanima omogućilo da lakše realiziraju pravo na neposredno izjašnjavanje, nego da se to oteža. Takvi su se zakoni predlagali bez obzira na Vladu koja je upravljala u tom trenutku Hrvatskom, što je nailazilo na otpor građana i zato mnoga područja referenduma nisu još regulirana. Za hrvatske političke elite samo mrtav referendum je dobar referendum. Oni ne žele referendume", ocijenio je Podolnjak.

Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin ističe da izvješće usvojeno na Vladi pokazuje da smo akutni problem riješili, misleći pritom na tri referendumske inicijative koje si išle na smanjivanje dosegnutih standarda prava nacionalnih manjina i žena.

"Sada je vrijeme da se mirne glave, razmišljajući o posljedicama za Hrvatsku ovakvog referendumskog uređenja, pozabavimo kroničnim problemom, a to je ustavno i zakonsko uređenje referenduma. Izuzetno mi je drago da su hrvatski građani pokazali svijest i nisu prihvatili ove inicijative, nisu prihvatili manipulacije iza kojih stoje Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje", poručio je Grbin.

Grbin: Udruge su trebale nadzirati provjeru potpisa

Treba reći i da se Vlada nije pokazala u najboljem svjetlu, kako otezanjem pri prebrojavanju potpisa, a još više time što raznim udrugama nisu omogućili da sudjeluju u nadzoru procesa provjere potpisa. Pokazali su da im transparentnost nije jača strana i na taj su način ekipi Željke Markić omogućili da za svoj neuspjeh optuži Vladu. Dobro je što je predsjednik Vlade na neki način priznao svoju grešku i omogućio naknadnu kontrolu. Sada nam slijedi rasprava na Odboru za Ustav, a nakon toga vjerojatno i u Saboru", kaže Grbin.

Podsjetio je da je oporba prije nekoliko mjeseci u proceduru uputila prijedlog promjene Ustava u vezi s reguliranjem referenduma. Treba, između ostalog, riješiti prikupljanje potpisa. To što smo danas čuli ukazuje da je prilikom prikupljanja potpisa bilo grubih manipulacija i kršenja zakona, dodao je.

"Postoje aluzije na moguće krivotvorine i zbog toga treba izvješće uputiti i Državnom odvjetništvu, kako bi se provjerilo postoje li osnove za postupanje protiv osoba koje su možda počinile kazneno djelo krivotvorenja. Zato smo i predlagali da se potpisi prikupljaju u županijskim uredima državne uprave. Na vladajućima je da shvate - ako ništa ne napravimo da ćemo ovakvu inicijativu imati opet iduće godine“, upozorio je Grbin.

  • +33
Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača Izvor: Pixsell / Autor: Cropix/Pixsell

Radin htio referendumska pitanja uputiti na Ustavni sud

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je kako nije zadovoljan rezultatom jer je htio da inicijative prikupe dovoljan broj potpisa i da referendumska pitanja budu upućena na Ustavi sud.

"Htio sam da Ustavni sud jednom, za vijeke vjekova, ustanovi da referendumi služe tome da društvo bude bolje, a ne lošije. To je cijela priča i tako referendumska pitanja moraju biti postavljena, ne da ruše ljudska prava nego da ih unapređuju“, istaknuo je Radin.

On se zalaže da se referendumska materija regulira organskim zakonom. Nužno je odrediti broj građana koji moraju izaći na referendum da bi bio pravovaljan.

"Neka ne budu oni postoci od 50 posto koje je stvarno teško sakupiti, neka bude taj postotak za ustavnu tematiku, druge teme koje su organske naravi, u smislu organskih zakona 40 posto, pa onda druga pitanja jedna trećina itd", kazao je.

To se mora regulirati, kao i način skupljanja potpisa, a treba i produžiti vrijeme skupljanja potpisa i odrediti mjesta gdje se skupljaju potpisi i kako oni moraju izgledati, napomenuo je Radin.