OTKRILE IMOVINSKE KARTICE

Podolnjak se prebacuje na saborsku plaću, Rusak ostaje na fakultetskoj

02.02.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Ovaj vikend istekao je rok u kojem su zastupnici koji su prisegnuli na dan konstituiranja Sabora morali podnijeti imovinske kartice. Među onima koji su ispunili svoju dužnost je i potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, a u kartici je naveo da zastupničku dužnost obavlja volonterski jer prima plaću na fakultetu

U trenutku kada je ispunjavao imovinsku karticu, priznaje Podolnjak, doista je bio volonter, no taj status neće dugo zadržati. 'Tijekom siječnja nisam mijenjao status, dakle bio sam volonter - radio sam još na fakultetu, dovršio taj semestar i nije bilo potrebe da zasnujem radni odnos sa Saborom. Nakon izbora za potpredsjednika Hrvatskog sabora moje obveze u ovom domu su daleko veće, ne samo na plenarnim sjednicama i u odborima, nego i u protokolarnom dijelu, svakodnevno. Dakle moram profesionalno raditi, a na fakultetu ću ostati u smanjenom opsegu, koliko je dozvoljeno profesoru. Dakle, od 1. veljače ove godine ja sam profesionalno u Hrvatskom saboru', pojasnio je Podolnjak.

Iako će uskoro primati saborsku plaću, Podolnjak se nada da će se ona uskoro smanjiti u skladu sa stavom Mosta da se svim državnim dužnosnicima treba smanjiti plaća. Među Mostovim prijedlozima je i onaj o ukidanju naknade plaće zastupnicima nakon odlaska s dužnosti, po modelu 6+6. Taj zakonski prijedlog već je u saborskoj proceduri i iako je izglasana hitnost donošenja, izmjene zakona koje je predložio Most još nisu došle na raspravu i ne zna se kada će to biti.

Ukoliko se usvoje, dio zastupnika izmjene zakona mogle bi staviti u nezahvalan položaj, s obzirom da imaju pravo vraćanja na prethodno radno mjesto, no nekima to priječi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. I taj dio trebao bi se ispraviti, poručuje Podolnjak.

'Imate situaciju da netko tko je član uprave nekog trgovačkog društva i ima neka veća primanja ne želi riskirati da profesionalno uđe u Hrvatski sabor i da nakon toga nema mogućnost povratka u privatni sektor na tom mjestu u upravi ili nadzornom odboru. Dakle ja se, kad ne budem u Hrvatskom saboru, mogu vratiti na fakultet - imam takav ugovor, dakle moj radni status miruje. Ali ima osoba koje su radile u privatnom sektoru i imaju menadžerske ugovore, no ukoliko se oni jednog dana ne mogu vratiti na tu poziciju, trebalo bi regulirati status samo tih osoba. Mislim da bi za njih trebalo naći posebno rješenje tako da, kad ostanu bez saborskog mandata, imaju neku sigurnost povratka na radno mjesto. Možda je to kategorija za koju bih ja tražio nekakav izuzetak', rekao je Podolnjak.

No dok je Podolnjak odlučio izabrati saborsku plaću, Gordana Rusak ostaje na onoj fakultetskoj. 'Sve što imam i što sam postigla u životu postigla sam na tom fakultetu. Smatram da je kolegijalno i logično da ostanem primati plaću u svojoj matičnoj instituciji, a u Saboru volontirati i najbolje što je moguće odrađivati svoj posao', rekla je Rusak.

Novinari u Saboru podsjetili su je da bi kao predsjednica odbora u Saboru imala veću plaću.

'U ovom trenutku uopće ne znam kako stoje stvari s plaćama i nije bio razlog to što bih na fakultetu primala veću plaću. Uistinu ne znam koja je saborska plaća, ja samo znam svoju plaću na fakultetu', rekla je Rusak.