OSIPANJE ČLANSTVA

Podjela nagrada HHO-a u sjeni skandala

10.12.2008 u 14:33

Bionic
Reading

Prijatelji Luke Ritza, novinari Ante Gavranović i Sanja Mikleušević Pavić te riječki nadbiskup Ivan Devčić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobitnici su godišnjih nagrada HHO-a. Zbog Bajića HHO su odlučili napustiti Ante Klarić i Ivan Grubišić

Povodom Dana ljudskih prava Hrvatski helsinški odbor podijelio je godišnje nagrade na svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nagradu Aleksandra Zec dobila su sedmorica prijatelja Luke Ritza koji su svojim akcijama pomogli u otkrivanju njegovih ubojica, nagrada Joško Kulušić za zaštitu ljudskih prava u medijima pripala je novinarki HRT-a Sanji Mikleušević Pavić, a povodom 15 godina postojanja HHO-a nagradu za životno djelo u istoj kategoriji dobio je doajen hrvatskog novinarstva Ante Gavranović.

Nagrada Mašović-Vincetić-Nikolić za poticanje međuljudske tolerancije pripala je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću pripalo je priznanje Miko Tripalo za osobu koja najviše radi na promicanju ljudskih prava, a dolazi iz državnih struktura.

Upravo posljednja nagrada izazvala je najviše polemika i kontroverzi, a kako HHO nije promijenio svoj stav o dodjeli nagrade Bajiću, ovu organizaciju odlučili su napustiti bivši pučki pravobranitelj Ante Klarić, don Ivan Grubišić i odvjetnik Vladimir Gredelj.

Svi oni drže neprimjerenim da jedan državni činovnik može dobiti nagradu HHO-a, a don Grubišića je zasmetalo i to što se HHO približava Vladi i pokušava financijske probleme riješiti na taj način.

Klarić je trebao pročitati obrazloženje zbog čega je Bajić dobio nagradu. Još jučer je to htio napraviti, a danas se očito predomislio i prozvao me da sam izdajnik zbog kandidature državnog odvjetnika', kazao je predsjednik HHO-a Ivo Banac i dodao kako se u HHO ulazi odlukom Plenuma, a izlazi svojom voljom.

Govoreći o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2008. godini Banac je istaknuo kako je zabilježen porast kršenja istih u odnosu na 2007. godinu.

'Zabilježili smo 1073 slučaja kršenja ljudskih prava, dok ih je u 2007. bilo 881. To nije dokaz da je došlo do pogoršanja stanja, već da je HHO, unatoč raznim komentatorima i novinarima, bolje radio. Imali smo financijskih i unutarnjih problema, ali to je sada iza nas', kazao je Banac.

Statistički gledano, građani su se najviše žalili HHO-u zbog sporosti rada sudova, korupcije na njiima i dugotrajnosti postupaka (174 slučaja), potom slijede pritužbe zbog imovinskih sporova (143) i stambene problematike (112).