HOROR U VOJNOM ZATVORU

Podignute optužnice za mučenja i ubojstva u 'Lori 2'

Bionic
Reading

Podignuta je optužnica u slučaju 'Lora 2' te je nad Tomislavom Duićem (40), bivšim zapovjednikom VC Lora, Tonćem Vrkićem (49), njegovim zamjenikom, i nad stražarima Emiliom Bungurom (49), Antom Gudićem (38) i Anđelkom Botićem (41) zatražen pritvor

Nad Duićem i Bungurom zatraženo je određivanje pritvora i zbog bijega jer su godinama nedostupni hrvatskom pravosuđu. Ostala trojica nalaze se na odsluženju kazni: Vrkić na sedam godina te Botić i Gudić po šest godina zatvora za ratni zločin nad civilima u Lori, piše Slobodna Dalmacija

Ako se prihvati prijedlog za pritvorom, iz statusa zatvorenika prelaze u status pritvorenika, kao što se dogodilo i Mirku Norcu. Na listi optuženika u ovom slučaju nisu Josip Bikić, Miljenko Bajić i Davor Banić, koji su tijekom “Lore 1” pravomoćno osuđeni za zlostavljanje civila na po šest godina zatvora.

Najnovija optužnica tereti petorku da su od ožujka do kraja ljeta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih formacija. Osim optuženika navodi se kako su u mučenjima sudjelovale druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet, a zlostavljanja su u tri slučaja imala i smrtnu posljedicu.

Duiću i Vrkiću kao rukovodećem kadru ne stavlja se na teret samo da su dopuštali svojim stražarima i ostalim osobama tjelesno kažnjavanje zarobljenika, nego da su i sami u tome sudjelovali. Kao i u slučaju 'Lora 1' spominje se zloglasni “blok C” u kojemu su bili neevidentirani zarobljenici koji su svakodnevno premlaćivani nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama.

Mučenja nisu bili pošteđeni ni zarobljenici, stoji u optužnici, koji su dovedeni s ranama od vatrenog oružja. Kao sredstvo mučenja koristio se i poljski telefon koji je priključivan žicama na uši i spolovila zatvorenika te im je puštana struja.

Guranje pištolja u usta, lažna strijeljanja, polijevanje vodom, prisiljavanje na seksualne radnje, lajanje iz psećih kućica i skupljanje otpadaka ustima po dvorištu, prema optužnom aktu bili su svakodnevnica za najmanje 40 ratnih zarobljenika.

Ozljedama su podlegli Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić, tvrdi tužiteljstvo, dok ih je još najmanje osam zadobilo teške tjelesne ozljede, među kojima i ustrijelne rane prepona i kuka, te prijelome vilice, jagodica, rebara, glave i potkoljenica. Istraga u 'Lori 2' završena je nešto prije ljeta prošle godine, a tijekom nje su saslušani i brojni svjedoci s ratom zahvaćenih područja, što je dodatno usporavalo postupak.

U sklopu spisa je opsežni materijal s iskazima navedenih svjedoka, saslušanih na sudu u Beogradu, kamo je išao i zamjenik županijskoga državnog odvjetnika iz Splita. Sa suda u Sarajevu stigao je videomaterijal gdje su brojni svjedoci saslušani na osnovi zamolnice splitskog suda. Odluku o pritvoru donijet će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Osim Duića i Bungura u bijegu je i Bajić, koji nije optuženik u ovom postupku. Polovicom studenog prošle godine predao se Josip Bikić, koji je bio u bijegu od 2005. godine. Bikiću i još sedmorici bivših vojnih policajaca, optuženika u “Lori 1”, na Županijskom sudu u Splitu izrečena je u ožujku 2006. godine kazna od šest do osam godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske je odluku potvrdio u veljači 2007. godine. Radilo se o ponovljenom suđenju osmorici optuženika nakon što su u prvom sudskom postupku bili oslobođeni, te je Vrhovni sud zatražio da se sudski postupak ponovi. Bikiću i još trojici optuženika, Duiću, Bunguru i Bajiću, u ponovljenom se postupku sudilo u odsutnosti. Gudić je prošle godine tražio uvjetni otpust, ali mu nije udovoljeno.