bespravna gradnja

Podignuta optužnica protiv omiljenog Milanovićevog poduzetnika, DORH traži bezuvjetnu kaznu od dvije godine zatvora

20.05.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Vjerojatno najprozivaniji slučaj bespravne gradnje u državi, one u uvali Vruja, dobio je pravosudni epilog. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv vlasnika Jadran TV-a, te prijatelja niza poznatih hrvatskih političara od kojih je posljednjih godina najaktualniji predsjednik države Zoran Milanović, Stipe Latkovića (82) zbog sumnji da je od 2011. do 2021. na zaštićenome pomorskom dobru u uvali Vruja između Omiša i Makarske nezakonito sagradio niz objekata, poput pristupnih cesta, molova, šetnica i drugih objekata, piše Jutarnji list

Osim Latkovića, tužiteljstvo je istom optužnicom obuhvatilo i Matu Čikeša, direktora tvrtke Point Split, koja je izvodila građevinske radove te Jasminku Karoglan, članicu uprave iste tvrtke, kao i samu tvrtku koja je optužena kao pravna osoba.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Državno odvjetništvo u optužnici za Latkovića predlaže bezuvjetnu kaznu od 2 godine zatvora, a također predlaže i da se Latkovićeva tvrtka Point Split kazni s novčanom kaznom od 10 milijuna kuna.

Slučaj izgradnje u uvali Vruja bez sumnje je najpoznatiji slučaj optužbi za bespravnu gradnju u državi ikada. Protiv gradnje su održavani prosvjedi, od kojih najveći prošle godine.

  • +4
Sporna gradnja u Vruji Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Latkovića se također spominjalo kao prijatelja i donatora kampanje Zorana Milanovića, a Milanović je upitan za komentar o Latkoviću odbacivao sve optužbe.

"Ponosan sam na čovjeka koji ima 82 godine, koji nikad nije bio priveden, nikad nije zakonski odgovarao. Ljudi su zavidni, a on, ako je kriv, odgovarat će, to je star čovjek', rekao je Milanović.