ZAMRAČILI 20 MILIJUNA KN?

Podignuta optužnica protiv bivših šefova MTČ-a

06.06.2014 u 23:16

Bionic
Reading

Nakon dovršetka istrage započete u prosincu prošle godine, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv Darinke Krička, Ksenije Preininger, Špire Krička i Ivana Krajačića, bivših odgovornih osoba MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornice dječje trikotaže. Optužnicom se terete i dva trgovačka društva iz Čakovca, i to za ostvarenu protupravnu imovinsku korist veću od 20 milijuna kuna koju su istim kaznenim djelom počinile njihove odgovorne osobe

Optužnicom se Darinka Krička, Preininger te Špiro Krička terete da su od 2002. do 2007. godine, kao odgovorne osobe više trgovačkih društava, dogovorili poduzimanje niza radnji koje su dovele do toga da poduzeće u njihovom vlasništvu, bez stvarnog plaćanja, stekne većinski paket dionica jednog dioničkog društva u vrijednosti većoj od 8,3 milijuna kuna, kupnjom dionica od trgovačkog društva-fonda, a dionice su zapravo plaćene sredstvima dvaju društava.

Četvero okrivljenih tereti se da su od travnja 2007. do ožujka 2009. godine novac od kredita, koji je odobren prvom društvu, uplaćivali trgovačkom društvu u kojem su direktori Krička i Krajačić, prikazujući te uplate kao pozajmice, ali novac u iznosu većem od 5,3 milijuna kuna nije nikada vraćen prvom društvu. Okrivljene se također tereti se da su od 2002. do 2011. godine dogovorili da društvo, gdje su direktori prvookrivljena i trećeokrivljeni, ispostavlja fakture prvom društvu za obavljene intelektualne usluge i usluge poslovnog savjetovanja te odobrili plaćanje tih faktura u iznosu od preko 6,3 milijuna kuna, iako njihovo društvo nije uopće obavilo nikakve intelektualne usluge niti usluge poslovnog savjetovanja.

Darinku Krička i Kseniju Preininger tereti se da su tijekom 2004. godine s računa društva, gdje su obavljale dužnost predsjednice uprave i članice uprave, podigle i neosnovano zadržale za sebe više od 1,2 milijuna kuna. Taj novac prikazan je kao pozajmica društva, a u siječnju 2011. godine s ostalim su okrivljenima dogovorile sklapanje ugovora o ustupu potraživanja. Ugovorima su njihov dug prema društvu preuzela druga dva društva u kojima su one direktorice, ali novac nikad nije vraćen. Prvookrivljenu i drugookrivljenu tereti se također da su od 2004. do 2011. godine i u svom drugom društvu u kojem su bile direktorice podigle s računa i neosnovano zadržale za sebe više od 1,1 milijuna kuna.

Darinku Krička se također tereti da je u ožujku 2008. godine odobrila da društvo u kojem je predsjednica uprave plati njoj i još dvjema osobama povratne avionske karte na liniji Zagreb – London za njihovo privatno putovanje. Kseniju Preininger se tereti da je od 2005. do 2008. godine na teret društva u kojem je bila članica uprave isplatila sebi kao akontaciju za službena putovanja više od 280 tisuća kuna, iako uopće nije obavila službena putovanja.

Špiri Krička stavlja se na teret da je u veljači 2008. godine, kao direktor marketinga trgovačkog društva, putovao u Bangkok za 60.000 kuna na trošak društva, a bez stvarne službene potrebe i poslovnog interesa.

Dokažu li se navodi iz optužnice točnima na sudu, bit će jasnije kako su i zašto propala nekada poznata međimurska tekstilna poduzeća.