SESTRINSKE MALVERZACIJE

Podigle sredstva za obnovu i odmah prodale kuću

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 25.05.2010 16:26
  • Objavljeno 25.05.2010 u 15:01
izgorjeli krov

izgorjeli krov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kis

Vlasnici u ratu razrušenih objekata, koji su od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, tražili sredstva za obnovu, nerijetko krše ugovor koji ih obvezuje da u obnovljenom objektu moraju stanovati 10 godina, prije no što steknu pravo na njegovu prodaju

Prevaranti, obnovljene kuće prodaju prije isteka ugovorne obveze, a sredstva za obnovu, koja bi u tom slučaju morali vratiti državi, završavaju u njihovim džepovima.

Takvu 'grešku u koracima' napravile su i dvije sestre iz Nove Gradiške koje su 2004. Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka podnijele zahtjev za obnovu njihove, u ratu oštećene, obiteljske kuće. Ugovorom su se pri tom obvezale da će, nakon obnove obiteljske kuće, odmah i useliti te će ondje prebivati najmanje deset godina, nakon kojih će steći pravo na prodaju obnovljene nekretnine.

Iako su znale da su, po ugovoru, u slučaju neispunjenja spomenutih obveza, dužne izvršiti povrat svih sredstava utrošenih za obnovu njihove kuće, nestrpljive 45-godišnjakinja i 39-godišnjakinja, kuću su prodale ubrzo nakon obnove, počinivši tako kazneno djelo prevare.

Sebi su pribavile protupravnu imovinsku korist, dok su Republiku Hrvatsku oštetile za 200.000 kuna te im slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela prevare.

Kako doznajemo, ovo nije rijedak slučaj protuzakonite 'zarade' na prodaji obnovljenih nekretnina u ratom pogođenim krajevima Hrvatske. Iako, za razliku od prodavača, kupci takvih nekretnina nemaju većih problema, iz policije upozoravaju da prilikom kupnje obnovljenih objekata ipak provjere da li je 10-godišnji ugovor s prvim vlasnikom istekao ili je još na snazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi