OSTOJIĆ O PODMIĆIVANJU U ZDRAVSTVU

Pod istragom 350 liječnika, uskoro nova uhićenja!

12.11.2012 u 16:14

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji pod istragom čak 350 liječnika opće prakse i najavio da se pored danas privedenih čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal u idućim danima mogu očekivati brojna uhićenja diljem Hrvatske

HZZO: Pacijenti neće ispaštati

'HZZO će, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o krivičnim prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima nadležnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine.

Ukoliko neke ordinacije obiteljske medicine 'ispadnu' iz Mreže javno zdravstvene službe, HZZO će naći način da se organizira rad ordinacija kako naši osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kada je u pitanju zdravstvena zaštita', naglašavaju iz HZZo-a.

'Akcije prema liječnicima ići će sukcesivno i u etapama, kako se ne bi urušio zdravstveni sustav, no svi će doći na red', najavio je Ostojić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu. Brojka liječnika pod istragom opasno se približila desetini ukupnog broja liječnika opće prakse u Hrvatskoj, kojih je između četiri i pol i pet tisuća. Sumnja se da su primali mito kako bi propisivali lijekove ludbreške tvrtke, inače podružnice njemačkog Dermapharma.

O početku akcije ministra je u ponedjeljak ujutro izvijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a pred novinarima je Ostojić nastojao širiti dobre vibracije.

'Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo jer smo ukazali da je borba protiv korupcije naš nacionalni interes, ne samo u zdravstvu, nego i u svim ostalim sustavima. Korupcija je posljednjih godina postala društveno prihvatljivo ponašanje i zbog toga smo u izvještajima Transparency Internationala prije četiri godine dosegli najnižu moguću točku, no želim poslati jasnu poruku da se ona neće tolerirati i da se neće imati nimalo razumijevanja prema onima koji su javni interes podredili privatnom. Nanijeli su štetu golemoj većini liječnika i urušili povjerenje u zdravstveni sustav', kazao je Ostojić. Svjestan je, kaže, da u njegovom resoru postoje brojni rizici od korupcije, od odnosa između pacijenta i liječnika, preko odnosa između liječnika i farmaceutske industrije, do trgovanja potrošnim materijalom i građevinskih radova.

'Korupcija je karakterna osobina čovjeka, a ne osobina profesije. Akcije poput ove su dokaz da se radi o raširenoj pojavi, ali na koncu će nas dovesti do Hrvatske kao potpuno uređenog društva bez korupcije', uvjeren je Ostojić. Upitan sumnja li da u hrvatskom zdravstvu i nakon današnje akcije ima korupcije, odgovorio je da je 'još ima u hrvatskom društvu'.

'Od početka mandata ukinuli smo privatne monopole i zaustavili odlijevanje javnog novca u privatne džepove, ukazali smo na nevjerojatne razlike u cijenama ugradbenog materijala poput umjetnih kukova ili leća i zbog toga uveli objedinjenu nabavu. Samo na zaustavljanju kupnje 'muzejskih aparata', dakle onih koji su stari i do pet godina, uštedjeli smo 100 milijuna kuna. Takvim natječajima pokušavalo se nekim tvrtkama doslovno isprazniti skladišta', kazao je Ostojić.

U svojoj liječničkoj praksi, tvrdi, nije se izravno susreo s ponudama za mito, no svjestan je da o takvoj praksi u zdravstvu 'postoje brojne priče'. Odbio je komentirati informacije da su današnja uhićenja rezultat upozorenja koje je uputila novinarka Nataša Škaričić, a nije želio ni iznositi daljnje podatke o akciji jer se radi o uskočkom predmetu.

'Paradoksalno je da se akcija nazvala Hipokrat jer bi liječnici morali poštovati visoke profesionalne standarde iz Hipokratove zakletve i donositi svoj sud neovisno o bilo čijim interesima', kazao je ministar. Objavio je i da se Ministarstvo zdravlja ne nalazi među onima koji su 'probili' ovogodišnji proračun, već da je uspjelo uštedjeti preko 200 milijuna kuna koje je transferiralo u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.