filmski moćnik

Počinje suđenje seksualnom napasniku Harveyju Weinsteinu

04.01.2020 u 09:03

Bionic
Reading

Suđenje Harveyu Weinsteinu za seksualna nedjela počinje u ponedjeljak, više od dvije godine nakon skandala koji je potaknuo pokret #MeToo zahvaljujući kojemu su sa svojih pozicija pali deseci moćnih muškaraca

Osramoćeni filmski moćnik bit će suočen s doživotnim zatvorom bude li osuđen za seksualni napad temeljem optužbe njujorškoga državnoga suda, a očekuje se da će suđenje trajati šest tjedana.

Gotovo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie i Gwyneth Paltrow, optužilo je 67-godišnjeg filmskog moćnika za seksualne prijestupe nakon što su u New York Timesu u listopadu 2017. detaljno objavljene optužbe protiv njega.

Međutim Weinsteinu, nekoć jednome od najmoćnijih ljudi u Hollyoodu, sudi se za optužbe povezane samo s dvjema ženama, s obzirom na teškoće procesuiranja slučajeva koji su se dogodili mnogo godina unazad.

Bivši produkcijska asistentica Mimi Haleyi optužuje producenta "Pulp Fictiona" da ju je prisilio na oralni seks u svojem stanu u New Yorku u srpnju 2006.

Druga njegova žrtva je anonimna. Ona je rekla da ju je Weinstein, suosnivač Miramax Films, silovao u hotelskoj sobi u New Yorku u ožujku 2013.

Optužnica je izmijenjena u kolovozu te je uključeno svjedočenje glumice Annabelle Sciorre ("The Sopranos") jer tužiteljstvo nastoji uvjeriti porotu da je Weinstein uključen u uzorak predatorskog seksualnog ponašanja.

Optužnica će predstavljati prekretnicu za pokret #MeToo u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe moći u u Hollywoodu i drugdje.

Nakon što se iz poplave optužbi protiv Weinsteina izrodio pokret, gotovo svi muškarci koji su pali sa svojih pozicija u svijetu zabave ili poslovnom svijetu izbjegli su progon.

Jedino suđenje na horizontu je suđenje R&B pjevaču R. Kellyju, koji je prošle godine optužen za nekoliko napada na mlade žene, no optužbe  za neprimjereno seksualno ponašanje prate ga godinama.

Američki komičar Bill Cosby osuđen je na najmanje tri godine zatvora u rujnu 2018., premda su procesi počeli potkraj 2015., dvije godine prije poplave optužbi protiv Weinsteina.

"Ovo je slučaj koji će pokriti cijeli svijet", rekla je odvjetnica Gloria Allred, koja zastupa Haleyi i Sciorra, za AFP.

Weinstein vjerojatno neće svjedočiti.

Njegovi branitelji nastojali su potkopati optužbe tužiteljica puno prije početka suđenja.

Poznat po nestrpljivosti i žustru temperamentu, Weinstein je nekoliko puta mijenjao odvjetnike prije no što je uzeo Donnu Rotunno, čikašku odvjetnicu koja je uspješno branila  desetke muškaraca optužene za seksualno nasrtanje i napade.

Rekla je da će njezin klijent biti oslobođen.

Weinstein je uvijek tvrdio da su njegove seksualne veze bile uz pristanak, ali se ispričao za ponašanje za koje je priznao da je "izazvalo puno boli".