AMERIČKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Početna prednost za Obamu

27.10.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Očekuje se da će gotovo 40 posto američkih birača glasovati prije vremena na američkim predsjedničkim izborima 2012, a među glasačima koji su već dali svoj glas američki predsjednik Barack Obama vodi ispred svog republikanskog protukandidata Mitta Romneya, objavili su američki mediji

Obojica kandidata pozivala su birače ne samo da izađu na izbore već i da iskoriste pravo ranijeg glasovanja uoči izbornog dana 6. studenoga kako bi se povećao odziv.

Ankete provedene među biračima koji su već glasovali pokazuju da demokratski kandidat Barack Obama vodi u brojnim američkim saveznim državama, objavili su u subotu mediji. Prema anketi Reuters/Ipsos na reprezentativnom uzorku od 960 birača za Obamu je dosad glasovalo 54 posto, dok je Mitt Romney dobio 39 posto glasova dosad izašlih birača.

Ispitivanje je pokazalo da je dosad glasovalo 18 posto upisanih birača. Ranije glasovanje, koje je u nekim državama počelo u rujnu, trenutno se provodi u gotovo svih 50 američkih saveznih država, bilo glasovanjem putem pošte ili dolaskom na biračko mjesto. Analitičari su procijenili da bi prije 6. studenoga moglo glasovati rekordnih gotovo 40 posto Amerikanaca s pravom glasa.

Mogućnost ranijeg glasovanja na biralištu u Chicagu iskoristio je u četvrtak i Obama, kao prvi aktualni predsjednik SAD-a koji je to učinio.

Obamino glasovanje bilo je dio njegove kampanje kojom se potiče ranije glasovanje.

Prema ocjenama nekih analitičara, na izborima 2008. mogućnost ranijeg glasovanja znatno je doprinijela dobrom rezultatu Obame. Oba izborna stožera, i demokratski i republikanski, na ovim su izborima stoga stavili puno veći naglasak na ranije glasovanje, šaljući medijima i javnosti priopćenja u kojima tvrde da su u prednosti među ranijim biračima.