poginulo 32 ljudi

Počelo suđenje za terorističke napade u Bruxellesu 2016.

12.09.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Preliminarnim saslušanjem u Bruxellesu je u ponedjeljak ujutro počelo suđenje za islamističke terorističke napade 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi, a stotine su ozlijeđene

Na prvom ročištu rješavaju se proceduralna pitanja poput popisa svjedoka među kojima je puno žrtava.

Samoubilački bombaški napadi 22. ožujka 2016. počinjeni su na gradskoj zračnoj luci i postaji metroa, u vrijeme kada su se u Europi već dogodili slični napadi.

Osmoricu optuženika tereti se za teroristička ubojstva, pokušaj terorističkih ubojstava i sudjelovanje u aktivnosti terorističke organizacije, dok je deveti optužen samo za ovo posljednje, izvijestila je belgijska novinska agencija Belga. Jednom optuženiku sudi se u odsustvu jer se vjeruje da je poginuo u Siriji.

Devetorica optuženika bili su nazočni na otvaranju ročišta, nakon čega ih se većina odlučila vratiti u svoje ćelije.

Suđenje će pratiti u sudnici u odvojenim staklenim boksovima koji imaju male otvore kako bi mogli komunicirati s odvjetnicima.

Salah Abdeslam, koji je već osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u terorističkim napadima u Parizu 2015., rekao je prije odlaska iz sudnice da praćenje suđenja u staklenom boksu neće biti pošteno.

Njihova obrana tvrdi da ti boksovi dovode u pitanje načelo presumpcije nevinosti i da otežavaju sudjelovanje njihovim klijentima u procesu.

Suđenje, koje bi trebalo trajati šest do devet mjeseci, velik je izazov za belgijski pravosudni sustav kojem kronično manjka ljudi i novca, po Belgi.

Suđenje se odvija u bivšem sjedištu NATO-a kako bi bilo dovoljno prostora za više od 900 tužitelja i medije.

Ova prva faza suđenja trajat će do 10. listopada kada će biti objavljena imena porote, a 13. listopada započet će davanje iskaza.