ORGANIZATOR UBOJSTVA POLICAJACA

Počelo suđenje Dakiću, jednom od čelnika pobunjenih Srba

17.04.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Razumio sam za što me se tereti, ali ne smatram se krivim – rekao je Mile Dakić na Županijskom sudu u Karlovcu u postupku u kojem ga se tereti za poticanje na ubojstvo trojice i ranjavanje jednog hrvatskog policajca 1991. u Budačkoj Rijeci, čime je počeo rat na karlovačkom području.

Suđenje se ponavlja nakon što je Mile Dakić, danas osamdesetjednogodišnjak, po uhićenju i izručenju Hrvatskoj zatražio obnovu postupka. Dakić je po optužnici bio organizator ubojstva policajaca iz zasjede na cesti nedaleko od Krnjaka. Prije 13 godina u odsustvu je osuđen na 20 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrlca te ranjavanje Nikole Rakocije. U istom su procesu za ubojstvo i ranjavanje na 20 godina osuđeni i Dušan i Milan Tomić.Taj događaj od 4. kolovoza 1991. godine za mnoge je bio znatno više od oružanog incidenta i značio je početak srpske pobune na području Karlovačke županije.

Mile Dakić prije rata živio je u Vojniću, Karlovčani ga pamte jer je bio profesor, a bio je i direktor spomen-područja na Petrovoj Gori. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih isticao se u raznim organizacijama pobunjenih Srba. Najprije je izabran za predsjednika Jugoslavenske samostalne demokratske stranke u Hrvatskoj, a zatim je postao i potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine.